PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31369}

Siedmiu samurajów

Shichinin no samurai
1954
8,1 76 tys. ocen
8,1 10 1 75501
8,6 35 krytyków
Siedmiu samurajów
powrót do forum filmu Siedmiu samurajów

i jest absolutnie genialny. Najbardziej ruszyły mnie sceny walk. Żadnych bzdurnych walk do których przyzwyczaiły dzisiejsze filmy z mieczem w roli głównej. W tym filmie widać jak walczyło się naprawdę.
Film wciąga niesamowicie.

ocenił(a) film na 9
emceha

racja pojedynki i walka były bardzo wiarygodne
nie żadne tam 7 samurajów kontra 40 bandytów

Homer_6

i co w związku z tym ?? popatrz choc troche na historię, nie zawsze wygrywa wiekszość...

ocenił(a) film na 10
emceha

Mimo tego |e film jest troche przydBudi i czarno-biały naprawde mi sie spodobaB! Ukazuje kunszt i gBebnie "prawdziwego" samurajia.

ocenił(a) film na 10
emceha

ogladalem na bani:))) Zajebioza!!!!
Niby post za ktrótki ale nie wiem co jeszcze napisac wiec nic nie napisze

emceha

Wspanialy film, mimo ze od jego powstania minelo ponad pol wieku, ani na chwile mnie nie nudzil, zaskakujaco genialna ekspresja grajacych tam postacji, widac, ze Japonczycy potrafia nie tylko wymyslac gadzety elektroniczne, ale i robic dobre filmy, nie uswiadczysz tam wprawdzie dekapitacji rodem z Hollywooodu, co i tak ani na chwile nie pomniejsza walorow artystycznych tego filmu, jest genialny, prosty w wyrazie a przy tym zaskakujaco naturalny, narod lizacy rany wojenne, potrafil szybko zapomniec o imperialistycznych zapedach, skupiajac sie na tworzeniu nowego ladu, porzadku i kultury, Kurosawe mozna uznac za czolowego eksportera kultury japonskiej i chwala mu za to, bo kraj ten jest cudowny a dzieki filmom niezlomnego rezysera, mamy okazje podziwiac wielobarwna tecze orientu nie wychodzac z domu, 7 Samurajow mnie urzeklo, mimo, ze oprawionych w forme czarnobiala, to w tresci niezwykle kolorowych..., napewno "odwiedzie" nie raz filmowy swiat Kurosawy, bo poczulem "glod" wywolany jego orientalnymi przysmakami...

emceha

Jak ktos zna troche kulture japonska to rozumie ten film... W tym dziele zostalo pokarzane jak wygoda pojedynek i walka w grupie... Nio ale moze dla nie ktorych to moze byc zbyt cieszkie do zrozumienia... Czy ktos przyglodnoł sie jak wygloda pojedynek jednego z samurajów z 2 samurajem??