PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31369}

Siedmiu samurajów

Shichinin no samurai
1954
8,1 76 tys. ocen
8,1 10 1 75501
8,6 35 krytyków
Siedmiu samurajów
powrót do forum filmu Siedmiu samurajów

A ja bym chętnie zakupił wersję ze zremasterowanym dźwiękiem i obrazem, może ktoś ma jakąś informację czy jest dostępna w Polsce. Czytałem że wyszła w USA jakiś czas temu ale to inny Region.

ocenił(a) film na 10
Renifer60

Blokadę regionalną z odtwarzacza DVD zawsze można zdjąć ;) Wydanie amerykańskie (z serii Criterion Collection) to na dzień dzisiejszy jedyne sensowne wydanie tego filmu - ma porządnie odnowiony obraz, miażdżący dźwięk, no i mnóstwo dodatków :) A całość zapakowano w piękny digipak.

Za 5 dni Criterion wydaje "Siedmiu Samurajów" na dyskach bluray - niestety kodowane są na region A (USA). Na przyszły rok swoje wydanie filmu w HD planuje British Film Institute, ale nie wiadomo czy jakością będzie dorównywało kopii Criteriona, który swoją kopię "składał" od podstaw.

Renifer60

Ostatnio widzalam film wydany w pakiecie z kilkoma innymi w Empiku. Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10
blankablanka

Odradzam kupowanie polskiej edycji filmu. Jakość jest żałosna, postacie poruszając się zostawiają za sobą smugi (tzw. ghost), w dodatku druga połowa filmu jest nagrana ciemniej od pierwszej i trzeba rozjaśniać.

Wydanie Criteriona to, jak napisał Nakf, jedyne sensowne wydanie, a na Blu Ray to już w ogóle wymiata: http://www.dvdbeaver.com/film/dvdcompare7/sevensamurai.htm

ocenił(a) film na 10
Kombi

Czy ktoś wie coś może na temat tej wersji ? :
http://sklep.mayfly.pl/siedmiu-samurajow-cat-25-id-202.aspx

Chętnie bym przeczytał opinie kogoś kto miał z nią styczność.

ocenił(a) film na 10
Totor0

Nie jestem w 100% pewien ale najprawdopodobniej jest to ta sama wersja, którą Mayfly wydał w pakiecie. Na jej temat wypowiedziałem się wyżej: "Jakość jest żałosna, postacie poruszając się zostawiają za sobą smugi (tzw. ghost), w dodatku druga połowa filmu jest nagrana ciemniej od pierwszej i trzeba rozjaśniać".
Nie mówiąc o fatalnym tłumaczeniu.