Naprawdę fajny film. Fakt- paru kowbojów, a przy okazji w gruncie rzeczy wieśniaków wygłasza złote myśli, które w ich ustach brzmi.ą wyjątkowo idiotycznie, ale co tam. Film i tak jest świetny. Pozdro dla wszystkich fanów filmów z dzikiego zachodu
Właśnie dzięki ilośći wielu mądrych dialogów dałem temu filmowi 9/10 ponieważ miał bardzo dobre przeslanie.
Serdecznie Pozdrawiam
Popieram, dialogi są naprawdę mocną stroną filmu: mądre, błyskotliwe, czasem zabawne, czasem wzruszające. To one nadają przecież "Siedmiu wspaniałym" ten niepowtarzalny klimat.
Podpisuję się pod tym - Dailogi wręcz genialne, dawno nie oglądałem filmu, w którym byłby równie dobre pojedynki na słowa, co na pistolety :P
Dialogi to w tym filmie są skrojone pod wymogi szerokiej publiczności, podobnie jak efekciarskie sztuczki westernowe a'la szybszy nóż od rewolweru...
Ale to właśnie za to kochamy westerny z lat 60-tych.W rolach tytułowych same gwiazdy kina, które sprawnie są kontrolowane przez Sturgesa. Ten film to legenda, z jego tematem przewodnim Dmytryka, niepodważalna legenda.Także dlatego, iż rozsławia arcydzieło Kurosawy. Good night and good luck, esforty.
7/10
Powszechnie wiadomo, iż autorem muzyki do "Siedmiu wspaniałych" jest E.Bernstein, którego w tym miejscu pokornie przepraszam za udzielenie praw autorskich innemu, też wielkiemu Hollywoodu, ale przecież nie kompozytorowi tylko reżyserowi E. Dmytrykowi.
Żeby choć trochę się zrehabilitować za wpis z 2011, anegdota:
W dniu kiedy rozegrano finał Mundialu, mecz Argentyna-Niemcy, notabene obejrzany na niemieckiej stacji benzynowej co było swoistym doświadczeniem, w niemieckim radio dwukrotnie, co najmniej, zaprezentowano, na tę okoliczność, temat przewodni "Magnificent seven", tę dłuższą wersję trwającą około sześciu minut.
Słuchajcie, to działa! W kilka chwil, auto które prowadziłem osiągnęło prędkość ponad 150 km/h... , w duszy pojawiło się przyjemne ciepło, w oczach obraz: kiedy Steve McQuinn pokazuje Y. Brynner'owi, że właśnie jest już ... ich dwóch.Taka chwila kiedy facet, nie wiedzieć czemu, czuje się jak zwycięzca. Wokół słoneczna pogoda i wyprzedzane, głównie, inne samochody. Oto magia kina, które kocham także za takie wzruszenia.Szczęściem, znajdowałem się na takim odcinku A 9, gdzie prędkość była nielimitowana.
Pozostawała wszak refleksja, tu 11-stu, tam 7-miu... , tu 7-miu, tam 11-stu...
Jak to połączyć?
Rozwiązanie przyszło w trakcie meczu. Bramek strzelonych Brazylii było ... siedem!
"Siedmiu wspaniałych" to film mający swoje wady, jest wtórny wobec arcydzieła Kurosawy ale ..., ale ma wybitny temat przewodni, wyśmienitą obsadę, sceny,bez przytaczania których, nie da się opowiedzieć, rzetelnie, historii westernu na pewno, a może i historii kina.Ocenę podwyższam i daję 9 gwiazdek. Good night, and good luck,esforty.
9/10