Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 152140
6,2 32 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Jestem 30 letnią kobietą. I krótko mówiąc jestem z domu dziecka, gdzie panowała specjalna opieka pulmonologiczna (sierocińca jak kto woli) Mam swoją rodzinę i jest mi teraz dobrze. Nie rozumiem. Dla mnie to nie na miejscu nagrywać taki film. Ponadto sierociniec, gdzie ja się wychowywałam również nie istnieje. Pozostał budynek. A myślicie że tam nie umierał dzieci? Owszem, tylko w tamtych czasach młodsze ode mnie. Byłam w tym budynku nieraz, ze zajomymi żeby powspominać. Mimo wszystko dobrze pamiętam tamte chwile, bo miałam wspaniałą opiekę,tu przeżyłam pierwsze miłostki. Budynek jest wielki i mroczny na swój sposób, a nikt nie robi z tego od razu czegoś nawiedzonego!!
Ja rozumiem że to horror! Ale na Boga! Tam gdzie ja byłam też umierały dzieci. Szacunek? Niee...niektórzy nie wiedzą co to. Szacunek dla zmarłych i cierpiących...

ocenił(a) film na 9
lays19_91

Nie wiem o co Ci chodzi. Na wojnie też ginęli ludzie, robią o tym filmu i nikt do tego żalu nie ma :| Poza tym, jeśli ktoś w tym filmie widzi tylko horror (postrzega ten film jako horror), to albo oglądał nie uważnie, albo po prostu filmu nie zrozumiał. Nikt nie posądza sierocińce o zbrodnie przeciw ludzkości, więc nie wiem po co takie oburzenie.

Dr_Miranda

nie na miejscu nagrywać ten film bo jesteś z domu dziecka (bidula jak kto woli) ????

rpd0

skad rezyser mial wiedzieć ze jesteś z bidula? jestes zwyklą egoistką, poza tym dlaczego twierdzisz ze to horror?

lays19_91

samym horrorem jest to że ktoś to nagrał;/ nie jestem egoistką. Największa przesada to było odnalezienie rozłożonych zwłok synka głownej bohaterki. U nas też w ten sposób daaawno temu ktoś zmarł, tyle że leżał 2 tyg zamknięty w komórce w ogrodzie i nie było to dziecko tylko nasz konserwator. Zapił się.
Ok nie wiecie o co chodzi to się nie czepiajcie mnie. A przepraszam bardzo na wojnie dzieją się rzeczy paranormalne? Na wojnie giną ludzie, to wiadomo od dawien dawna, ale w sierocińcach śmierć dzieci to rzadkość.

ocenił(a) film na 10
lays19_91

hahaha nie zal sie!!! jestes z sierocinca to nakrec o tym film:D:D:D

lays19_91

one nie były rozł0żone! widziałaś tam jakieś robale?

rpd0

żeby coś się rozkładało nie musi być robali :| pozdro:|

użytkownik usunięty
lays19_91

odnośnie "rozłożonych zwłok synka głownej bohaterki", w filmie było pokazane, że to ona przez przypadek go zabiła, zamykając w piwnicy, więc nie rozumiem tego zarzutu.

lays19_91

Były to zaschnięte, leżące prawie rok zwłoki. A poza tym- trudno o robaki gdy ciało nie leży w ziemi. Było to częściowo rozłożone ciało!

lays19_91

Ogarnij się dziewczyno bo takich głupot dawno nie czytałem. Co z tego że jesteś z sierocińca, nikogo to nie obchodzi. Przestań tu wylewać swoje żale.

Mr_Grimm

Hahaha jaki pocisk :D Luzujcie pośladki :P Fakt teza głupia, że ten film nie powinienpowstac, ale nie obrażajcie sie aż tak hah =D

ocenił(a) film na 8
lays19_91

"trudno o robaki gdy ciało nie leży w ziemi" - sąsiadka mojego ojca przez dwa tygodnie leżała w mieszkaniu na drugim piętrze, a jakoś robaki się znalazły... Nieważne. Temat wydaje mi się bez sensu, poprzeć muszę poprzedników, przebąkujących o wojnach itp. Idąc Twoim tropem nie można pokazywać:
- wypadków samochodowych
- pożarów
- rozstań
- powodzi
- katastrof
itd.

PS: Wybacz, możliwe, że teraz wykazuję się niewiedzą, ale... Wyjaśnij mi, na czym polega rozkład ciała, bo Twoja wypowiedź na pewno wszystko doskonale mi przybliży. Przecież jesteś 30-letnią kobietą, która właśnie rozpoczęła studia :)

lays19_91

nie wiem kobieto o co Ci chodzi. to tylko film. w filmach przedstawiane są różne historie, pozostające w większości fikcją. kręcono już filmy o wojnie i ludziach, którzy tam ginęli. czy osoby, które wojnę przeżyły a później obejrzały taki film, powinny być wg Ciebie obrażone lub zniesmaczone? tzn według Ciebie pewnie tak... chociaż naprawdę nie rozumiem problemu i powodu Twojej urazy. gdybyśmy jeszcze mieli do czynienia z filmem opartym na faktach, a na ekranie obserwowali skrajne przeinaczanie, koloryzowanie tychże faktów, okej. ale nie w takim przypadku, kiedy film to typowy horror z chwytającą fabułą, nie mający żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. zlituj się, takich filmów powstawało, powstaje i powstawać będzie jeszcze wiele. :/ przydałoby Ci się trochę dystansu, bo jak widać nie masz go ani za grosz. a jeśli chodzi o szacunek... najpierw zastanów się czy sama wiesz co to takiego, bo krytykujesz twórców jakby wyrządzili jakąś krzywdę wszystkim ludziom, którzy wychowywali się w domu dziecka, tylko dlatego, że nakręcili dobry film, którego akcja właśnie tam się rozgrywa. ja tak to odbieram. pozdrawiam.

andziulek052

... i jeszcze jedno. mówisz, że w sierocińcach śmierć dzieci to rzadkość. i pewnie masz rację. więc dlaczego aż tak na poważnie bierzesz film? on nie powstał po to żeby obalić to twierdzenie, albo po to żeby postawić wszystkie domy dziecka świata w złym świetle. ten film powstał po to, żeby ludzie mogli obejrzeć dobry horror, z dreszczykiem emocji i strachem. to wszystko. chyba masz do czynienia z nadinterpretacją.

lays19_91

"Jestem 30 letnią kobietą"

Przyszedłem tutaj z tematu dot. TDK i stwierdzam, że kłamiesz i w rzeczywistości jesteś góra 13-letnią gówniarą.
A jeśli jednak masz więcej lat, to się nie przyznawaj, dla własnego dobra... bo taka dziecinada i "głupiutkość" u dojrzalszej dziewczyny do wstyd i obciach do kwadratu.

Fascynacja fikcyjnymi postaciami, i to w kategoriach seksualnych... kurczę, to się nadaje na jakąś pracę naukową.

Der_SpeeDer

Autorka tego posta jest strasznie zakłamaną osobą z wybujałą wyobraźnią na jej miejscu usunąłbym konto .
http://www.filmweb.pl/topic/1049076/Ten+ich+kwadratowy+angielski+brzmi+wprost+%2 2fantastycznie%22.html
To następny jej post w którym raczej zaprzecza temu jakoby miała te 30 lat .

Tibn

buahaha xD Czekamy jeszcze tylko na Znawce :D

ocenił(a) film na 8
lays19_91

Mnie fascynuje całkiem inna sprawa: jak można czuć OBRAZĘ? (Do filmu? czy do czegokolwiek?). Zechce mi to ktoś wytłumaczyć? ;)

Whiro

whiro daj spokój, to prowokacja, ta ździra kłamała ;)

ocenił(a) film na 9
lays19_91

może za bardzo wczułaś się w ten film. Jeśli Ci przeszkadza, to go zwyczajnie nie oglądaj. Może zamiast "nie powinien powstać" powinnaś napisać "nie powinnam była go oglądać". Ja nie lubię slasherów i ich nie oglądam, ale są ludzie co lubią i niech dla nich kręcą te siekanki.

Dzieci umierają wszędzie z reguły przez błędy dorosłych i wiele jest o tym filmów. Nie sądzę, żeby te filmy powstawały z braku szacunku do dzieci. Może to forma przestrogi a może tylko pomysł, by wzbudzić pewne emocje u widza. Horrory są dla ludzi o mocnych nerwach, może daruj sobie ten gatunek.

lays19_91

ubawiłem się jak mało kiedy. chwała Ci za to!

użytkownik usunięty
dzon

Hehehe;P

Nie no film zły nie jest :D Widziałam lepsze no ale ten może być;P A co do autorki tego posta to przecież tylko fikcja...zwykły film. Moim zdaniem dojrzała kobieta nie powinna sobie zawracać głowy takimi rzeczami i to zaakceptować(no chyba,że nie jest w takim wieku jaki podaje). Zwykła fikcja filmowa i tyle.

ocenił(a) film na 8

hmm popieram komentarz Speeder'a

Tibn - w dzisiejszych czasach studiowanie można zacząć nawet po 50- tce ;)

rbd ugryź się w...ogon, ona Cię nie obrażała, co nie zmienia faktu, iż założony temat jest niedorzeczny...

co do fabuły filmu, jak dla mnie rewelka :)

Bulvie

rpd. obrażała (zresztą nie tylko mnie) ale nie w tym temacie.
Przecież to prowokacja, sama sie przyznała!! więc możesz mi wyjaśnić jakim cudem widze tu tyle odpowiedzi?

ocenił(a) film na 8
rpd0

Bo tak to właśnie z tymi prowokacjami jest...

ocenił(a) film na 8
lays19_91

Trzeba sobie uświadomić czym różni się film fabularny od dokumentalnego.Jak moża nie widzieć róznicy? Żeby poznać prawdę o domach dziecka wystarczy pooglądać sobie filmy dokumentalne albo reportaże..