4,9 10 tys. ocen
4,9 10 1 10402
3,0 3 krytyków
Sierpniowe niebo. 63 dni chwały
powrót do forum filmu Sierpniowe niebo. 63 dni chwały

Bardzo słabiutkie kino klasy B. Przekaz subtelny jak sowieckie kroniki. Pan donoszący do Gestapo
obecnie jest paskudnym inwestorem, który z żądzy zysku zachowuje się jak świnia. Brakowało tylko
porównań inwestorów do kułaków czy szemranej arystokracji.

ocenił(a) film na 8
Janekkowalski2011

Tu nie chodzi o to, że inwestorzy są paskudni ale o to, że w tak jak w czasie Powstania Warszawskiego, tak i teraz są ludzie, dla których nie ma żadnych świętości, którzy dla pieniędzy, dla osiągnięcia swoich celów zrobią wszystko - po trupach...

ocenił(a) film na 1
weronika161

A dla Ciebie donoszenie do Gestapo i blokowanie wielomilionowej inwestycji ze względu na kilka kości domniemanych powstańców jest równoważne moralnie!? No to gratuluję sowieckiego wychowania ;-)

ocenił(a) film na 8
Janekkowalski2011

Nie, te zachowania nie są równoważne moralnie - bo one są niemoralne... To strasznie przykre, że dla Ciebie terminowo oddana inwestycja jest ważniejsza niż godne pochowanie szczątków polskich Bohaterów... Nie wiem która część mojej wypowiedzi świadczy o sowieckim wychowaniu...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Janekkowalski2011

nie sądzisz że to sowieci poświęcali wszystkich i wszystko (zwłaszcza wszystkich) żeby tylko wykonać np. plan 5-letni w terminie?

ocenił(a) film na 1
Orinow

No popatrz ;-) a to, że sowieci bezwzględnie na bogato czcili groby swoich bohaterów w tysiącach miejsc na świecie też Ci pasuje do Twojego sposobu rozumowania? ;-)

Janekkowalski2011

tylko pozornie - dla jednych szacunek do człowieka to praktyka dla innych teoria... })

ocenił(a) film na 1
Orinow

I tak jakoś wyszło, że tylko ty potrafisz rozróżnić dla których to teoria a dla których praktyka!?

Janekkowalski2011

to raczej wiedza powszechna... })

ocenił(a) film na 1
Orinow

To ci argument wyszedł ;-) Wiedza powszechna jako wyrocznia prawdy ;-) Tak tylko aby zagaić - wiedza powszechna od wieków nazywa półwysep europejski kontynentem mimo, że jest częścią Azji. Psychologowie upierają się nazywać iluzję racjonalizowania racjonalizowaniem. A prawnicy mówią pedofil na kogoś komu podoba się czternastolatka, podczas gdy medyczna definicja podaje, że pedofile są zainteresowani dziećmi do okresu pokwitania. Na kapitalistyczne Chiny mówią komunizm. Na socjalistyczne Stany Zjednoczone mówią ostoja kapitalizmu. Niemiecki narodowy socjalizm to antonim socjalizmu klasycznego mimo prawie stuprocentowej zbieżności zasad rządzących w Trzeciej Rzeszy. Sam widzisz jak to jest z tą wiedzą powszechną - a to tylko kilka banalnych przykładów. Więc wiedza powszechna może robić furorę na Pudelku bo tam rządzi motłoch przekonany o swojej mocy intelektualnej ale czy można się opierać na opiniach ludzi, którzy tam piszą komentarze!? Ja wolę inne źródła ;-)

Janekkowalski2011

wiedza powszechna a opinia powszechna to dwie różne rzeczy - nie dziwię się twemu rozgoryczeniu... })

ocenił(a) film na 1
Orinow

A to chętnie skorzystam z Twojej umiejętności rozdzielania wiedzy od opinii! Naucz mnie jak Ci się udało rozdzielić wiedzę od opinii o tym, że sowieci bezwzględnie na bogato czcili groby swoich bohaterów w tysiącach miejsc na świecie?

Janekkowalski2011

taaa..., najpierw jednak jestem zmuszony zwrócić ci uwagę, że już trzeci raz odpowiadasz pytaniem na moje pierwsze pytanie - to à propos teorii i praktyki... })

a teraz pytanie pomocnicze: o bolszewickie praktyki wobec swych zmarłych pytasz bo wiesz i wydaje ci się że założyłeś na mnie super-zasadzkę, czy po prostu nie wiesz, gdzieś się o tym dowiedziałeś i nie potrafisz sobie tego racjonalnie wytłumaczyć?... })

ocenił(a) film na 1
Orinow

Orinow - tak bardzo zamieszałeś w ostatnim wpisie, że nie wiem o co Ci chodzi? Musisz to zredagować jakoś sensowniej, żebym mógł się do tego odnieść. Chociaż mam wrażenie, że Ty tak samo jak ja nienawidzisz sowietów więc nie za bardzo wiem o co się tłuczemy. Ja urodziłem się w Polsce jeszcze kiedy była sowiecką republiką więc sowietów znam od urodzenia. Dlatego mam do dzisiaj antysowiecką fobię. I staram się gdzie mogę dokopać ludziom z mentalnością homo sovieticus. Jak tej dziewczynie, która podnieciła się propagandą zrównującą dzisiejszego biznesmena z gestapowskim szpiclem z okresu drugiej wojny. Jak w starych radzieckich kronikach o kułakach ;-)

Janekkowalski2011

bolszewik, gdy przychodzi na cudzą ziemię szerzyć "pokój", w całym swym dialektycznym bezeceństwie przynosi z sobą zawsze dwie wiadomości - jedną dobrą, drugą złą - dobra to ta że nie jest źle, zła to ta że jest... bardzo źle... })

ocenił(a) film na 1
Orinow

Bardzo ładna sentencja - nie znałem ;-)

Janekkowalski2011

Film klasy C, szkoda, że kasa na to idzie, Owszem fajne grafy, HG ma swoje sekundy, ma to przekonać młodych widzów ;) ale aktorzy raczej serialowi, stworzyli serialowy gniot, kręcony w ukochanej Łodzi i tyle.