4,9 10 tys. ocen
4,9 10 1 10402
3,0 3 krytyków
Sierpniowe niebo. 63 dni chwały
powrót do forum filmu Sierpniowe niebo. 63 dni chwały

Jak dla mnie ten film był promocją Hemp Gru. Więcej tam było ich kawałków niż jakiejkolwiek fabuły. "Pierwszy film fabularny o powstaniu warszawskim" - głosiły plakaty. Naprawdę spodziewałam się więcej po tak ciekawej zapowiedzi filmu. Oglądając trailer myślałam, że to fajnie że polscy raperzy angażują się w tego typu przedsięwzięcia, ale nie myślałam że na nich będzie oparte 80 % scenariusza. Poza tym jakieś 15 % to były czarno białe filmy ze strzelanin, a tylko 5 % jakiejkolwiek gry aktorskiej.

Oglądając wątek współczesny, chciało mi się śmiać na scenie z Wilkiem w antykwariacie, lub obu raperów na dachu, które były tak sztuczne i patetyczne, że szkoda nad nimi się rozwodzić. Jedynym odczuciem po tym wątku które miałam, było stwierdzenie "no tak to u nas faktycznie jest" - mówię tu o sprawie z "zatuszowaniem" znalezionych zwłok.

Wątek z powstania. Naprawdę liczyłam że zostaną pokazane przyczyny powstania, jak to się wszystko zaczęło, pokazanie konspiracji itp. Nie ma nic. Jest grupka ludzi, nie do zapamiętania, sceny które powinny wzruszać, nie wzruszają, a wszystko przez to że człowiek siedzi i myśli tylko kiedy ten badziew się skończy.

Podsumowując - Film mógł być dobry, ale nie jest. Temat jak najbardziej ważny, o którym warto mówić i uświadamiać młodsze pokolenia. Lecz jeżeli ktoś naprawdę chce się coś dowiedzieć o powstaniu, lepiej wybrać się do Muzeum Powstania Warszawskiego.