4,9 10 tys. ocen
4,9 10 1 10402
3,0 3 krytyków
Sierpniowe niebo. 63 dni chwały
powrót do forum filmu Sierpniowe niebo. 63 dni chwały

Nie wiem dlaczego wszyscy skupiają się na raperach (chociaż tak naprawdę pokazane tu jest w pierwszej scenie, że właśnie są to ludzie, których czasami się szufladkuje) , ale dla mnie film może nie jest opowiadaniem o dniach powstania warszawskiego, a bardziej o tym , co tak naprawdę znaczyło to powstanie wtedy, a jak jest postrzegane dziś i jak często dla niektórych mało ważne są ideały, a bardziej życie dzisiaj- jak zapominają uwspółcześnieni, ze może dzięki nawet temu nie udanemu może dla niektórych zrywowi udało się jednak mimo wszystko zostać Polakami wewnętrznie wolnymi.....jest kilka wad: jak chociażby wielość wątków, często nie wiadomo po co pewne elementy, ale generalnie super....nawet wątek z niemieckim żołnierzem (ciekawy i na pewno wiele takich chłopaków i w tamtej armii było) ......polecam

ocenił(a) film na 4
kjuty

Jaką dałeś ocenę ?

ocenił(a) film na 3
kjuty

wątek z niemieckim żołnierzem "ciekawy" i jakże potrzebny. To ważne że pokazujemy w polskich filmach jak różni byli niemieccy żołnierze - nie okupanci, bandyci i zwyrodnialcy, a normalni ludzie z uczuciami. To piękne że potrafimy w tak ładnym świetle pokazać przedstawicieli sąsiedzkiego narodu. Aż zaraz sobie włącze "nasze matki, nasi ojcowie" i popatrzę jak pięknie nasi sąsiedzi przedstawiają naszych rodaków. Super że niemcy także - choć nie muszą - dbają o dobrą opinie o naszych rodakach i o ich właściwe ukazanie. Pieknie że my w odwecie również potrafimy pokazać niemieckich żołnierzy w przyjaznym świetle

gitman

Może fakt, ze można Niemców pokazać w różnych wersjach i może jest tu akurat tylko jedna strona, ale w czasie wojny byli też dobrzy Niemcy- mojego wujka uratował Niemiec, który dał mojej babci mleko dla dziecka....więc nie mozna oceniać w tylko w kategoriach mordercy...wśród żołnierzy byli młodzi chłopcy, którzy na pewno tez przezywali tow swój sposób....

ocenił(a) film na 3
kjuty

ale w Powstaniu Warszawskim z tego co wiem to po stronie Niemieckiej walczyli najgorsi przestępcy, więc raczej w brygadach karnych nie było ludzi dobrych

kjuty

mi nie chodzi o raperów tylko o fatalną grę aktorską, bo K.Kolberger nawet porządnie się tam nie nagrał, absurdalne sceny np. stolik na barykadzie sztampowe ukazanie postaci, absurdalne sceny np. dziewczyna spacerująca po ostrzeliwanej ulicy i głupoty techniczne szczególnie z wybuchami

awksom

jeśli chodzi o techniczne sprawy, to faktycznie powiem, nie zwracałam w tym przypadku aż tak szczegółowej uwagi na to...więc możliwe, ze jest to nie dopracowane.....Pozdrawiam zatem

kjuty

granat wybuchł pół metra od Niemca a on nic po trzecim wybuchu padł
poza tym kidy "rycząca krowa" czyli wyrzutnia rakietowa strzeliła w kamienicę to tylko belka w piwnicy się zapadła a naprawdę cały budynek powinien runąć