Od momentu kiedy usłyszałam o powstawaniu tego filmu moje oczekiwania rosły z dnia na dzień. Pierwsza część była świetna ( z wyjątkiem ostatnich 20min filmu). Liczyłam na coś więcej, cóż czuje niedosyt.
Cześć ! Mam problem - Tworzyłem chronologie serii "Silent Hill" i tak: najpierw jest Silent Hill: Origin, później Silent Hill, a następnie Silent Hill 3 - chodzi o wątek z tą dziewczynką i sektą. I pojawia się tu problem - W "Silent Hill: Homecoming" protagonista "Origin" podwozi bohatera "Homecoming" - więc czy był juź wtedy Travis Grady po wizycie w miasteczku Silent Hill, czy przed ? Czy "Homecoming" otwiera fabularnie całą serie "Silent Hill" ?
jeżeli chodzi o chronologię serii to raczej nie dasz rady tego uporządkować, technicznie pomijając jakieś smaczki to tylko SH1 i 3 są ze soba powiązane jeżeli chodzi o postacie i fabułę. Porządku jako takiego tam nie ma i autorzy podejrzewam nigdy nie mieli zamiaru go wprowadzać. Zwłaszcza kiedy wydają niby remake 1 na psp a jedyne co ma wspólnego z orginałem to imiona i nazwiska postaci.
Silent Hill: Shattered Memories ( wyszło też na PS 2 ) jest wariacją na temat pierwszej części i nowatorskim spojrzeniem z perspektywy psychologicznej na relacje Harrego Masona i jego córk Cheryll. Ale poniższej kolejności możemy być pewni:
1.Silent Hill: Origin - autorzy ogłosili oficjalnie, że jest prequelem exclusiva z PS one
2. Silent Hill
3. SIlent Hill 3 - kontynuacja "przygód" córki Harr'ego Masona z gry "Silent Hill" z 1999r.
I tu pojawia się pytanie za sto punktów - czy Silent Hill: Homecoming jest przed, czy po SIlent Hill: Origin ?