PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=395846}

Silent Hill: Apokalipsa

Silent Hill: Revelation 3D
2012
5,1 34 tys. ocen
5,1 10 1 34136
3,4 11 krytyków
Silent Hill: Apokalipsa
powrót do forum filmu Silent Hill: Apokalipsa

Sillent Hill jest znakomity jeśli chodzi o grę i muszę przyznać, że pierwszą część filmu warto
obejrzeć i polecić. Co do Apokalipsy to nie wiem bo jeszcze nie oglądałem, moim zdaniem
zajebistym błędem jest "wstawienie" nastolatki jako głównej bohaterki:/ bo co niby robi młodziutka
dziewczyna w piekle?! problem się tyczy jak i 3 części SH jak i tego filmu. Z przyjemnością
obejrzałbym film ściśle 3mający fabularnie z Sillent Hill 2 grą:) to byłoby coś pięknego ofc. gdyby
autorzy wiernie odwzorowali klimat gry. Bo akurat grałem w SH2 i według mnie jest to najlepsza
część. Wracając do filmu to czytając wasze komentarze cieszę się, że nie zapuszczałem się do
kina:D bądź co bądź ściągnę jakąś dobrą wersję z sieci i napewno się coś więcej wypowiem:)

ocenił(a) film na 10
pawelencjusz

Tak - Silent Hill 2 ma najlepszą fabułę w całej serii. Otrzymanie listu od zmarłej żony, która prosi by spotkali się w Silent Hill po prostu wgniata w fotel. Ciekawą fabułę ma też Silent Hill 4: The Room.

ocenił(a) film na 4
nowotarski2015

To zależy od punktu widzenia. Każdy Silent ma specyficzną dla siebie fabułę, która ma pobudzać inne horyzonty emocjonalne. W SH2 mamy do czynienia z niezwykle smutną historią, która swoim melancholijnym klimatem pozwala wdrożyć się w cierpienie głównego bohatera. Natomiast w pierwszej i trzeciej części poznajemy historię miasta, traumatyczną przeszłość małej dziewczynki, której gniew ucieleśnił wszystkie przykre doświadczenia, przy tym zmieniając w miasto na wzór najgorszego koszmaru, indywidualną manifestację traumy. Wielkim atutem dla tych części jest zawiłość fabuły, oraz możliwość wielopłaszczyznowej interpretacji. Pozostawia mętlik w głowie, nie pozwala o sobie zapomnieć - to właśnie sprawia, że pierwsza i trzecia część jest genialna. Nie jestem więc zwolennikiem porównywania części pod względem fabularnym. James'a nęka zbrodnia, a Heather dowiaduje się o swoich korzeniach. Każdy z nich ma swój osobisty koszmar w Silent Hill.

4 część w mojej opinii wypada jedynie przyzwoicie. Nie równoważy poziomu znakomitej, złotej trójki ( 1-3 ).

ocenił(a) film na 4
pawelencjusz

Jak to co robi w piekle? Przecież postać Heather/Sharon w grze Cheryl jest ściśle związana z historią Alessy Gillespie, oraz stanowi ważny element dla okultystów z "the Order". Właściwie można nawet powiedzieć, że Sharon ma większy związek z miastem SH niż ktokolwiek inny z serii ( mam na myśli głównych, grywalnych bohaterów ) bo sama w pewnym sensie stanowi historię całej tragedii, która miała miejsce w piekielnym miasteczku. :-) Być może zadam bezczelne pytanie, ale grałeś w ogóle w pierwszą i trzecią część gry?

Bloody6

w jedynkę nie ale obie części widziałem