PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=395846}

Silent Hill: Apokalipsa

Silent Hill: Revelation 3D
2012
5,1 34 tys. ocen
5,1 10 1 34135
3,4 11 krytyków
Silent Hill: Apokalipsa
powrót do forum filmu Silent Hill: Apokalipsa

Planuje zakupić grę SH. I mam dylemat: Silent Hill: HD Collection czy Silent Hill Downpour ?
Wiem, że tu więcej osób wchodzić, więc nie umieszczam w dziale z grą... :D

ocenił(a) film na 2
Gangelus

jeśli masz PC-a lub PS2, to SH 2 i 3 lepiej kupić np. na allegro w wersji na PC-a lub PS2. HD collection jest całkowicie skopana: skopana grafika (mgła, tekstury), skopane dźwięki (nowe słabe głosy (w 2 daje się włączyć stare ale w trójce trzeba słuchać tych beznadziejnych, dodatkowo są pomylone odgłosy w czasie gry - złe lub w złych miejscach, muzyka jest popierniczona i źle zmontowana), skopany gameplay - spowolnienia (na PS3 na 100%). zdecydowanie odradzam branie się za te wersje, wyszły co prawda jakieś patche, ale nic już nie naprawi dennych głosów, skopanej mgły itd. Natomiast Downpour to całkiem interesująca część jeśli się przebrnie przez pierwszą nudną część i dojdzie już do miasta to wciąga. Jak dla mnie po 3, 2 i 1 to najlepsza część - nawet lepsza niż 4, którą przekombinowali. Generalnie w 2 i 3 trzeba zagrać, ale nie w wersje HD - te się nadają tylko do śmietnika.

ocenił(a) film na 3
SadoMisio

W sumie masz trochę racji, ale mi nie mów że jedynka jest nudna, bo mnie wciągnęła podobnie jak 2,3 i 4 :)

ocenił(a) film na 2
McFlyPL

Ale ja nic takiego nie napisałem ;) to co miałem na myśli to to, że dla mnie 3 jest najlepsza - ma w sobie to wszystko co 1 + lepsze wykonanie i genialne postacie. potem razem są 2 i 1 - dwie genialne części sagi. 4 to był eksperyment, który nawet nie miał być Silent Hillem, ma świetną historię niestety wszystko inne poszło w złą stronę i gra na tym cierpi, a samo powiązanie wątków z wcześniejszymi częściami jest też nieco naciągane. Potem następuje cała seria nieudanych części, które w ogóle trudno powiedzieć czemu noszą nazwę SiIlent Hill i w zasadzie dopiero granie w Downpour sprawiło mi jakąkolwiek przyjemność, choć też gra posiada spore wady. Np. dopóki nie skończymy gry historia jest ok, kiedy natomiast przyjrzymy zakończeniom to okazuje się, że w ogóle trudno znaleźć sens w tej historii (ale spojlować nie będę). Osobiście uważam, że Downpour najbardziej cierpi właśnie na tym, że jest grą z serii Silent Hill a nie nową historią. Gdyby tak np. wszystkie poboczne wątki rozwijały nam historię, opowiadały coś o tym nowym miejscu myślę, że był by to po prostu bardzo solidny horror w starym stylu.

Po prostu mając do wyboru Silent Hill 2 i 3 w wersji HD i Downpour - lepiej kupić ostatnią część, bo SH HD Collection to jedno wielkie guano. W te części trzeba grać albo na ps2/xboxie (xbox 360 zdaje się radzi sobie z ich emulacją), albo w wersje PC. (jest jeszcze trzecia możliwość: grać w wersje PS2 na emulatorze ps2 ;) ). W część 1 paradoksalnie najłatwiej zagrać. Na PSN-ie kosztuje o ile pamiętam 35 zł i jest to wersja działająca na ps3 i psp. Dodatkowo bardzo dobrze można ją zemulować na PC z lekko lepszą grafiką (dzięki shaderom z emulatora).

Podsumowując pierwsze trzy części to absolutnie genialne gry. 4 mocno od nich odstaje ale jeszcze nie na tyle by ją pomijać. Homecoming/Origins/Shattered Memories/ to coś co lepiej omijać szerokim łukiem, a Downpour to gra która za razem jest Silent HIllem, jak i nie chce nim być.