Tak jak w temacie - miły dla oka.
Głównie mam na myśli kreacje Piramidogłowego ( kłaniam się niziutko, fajna kiecka milordzie ) oraz Manekina ( bardzo dobrze skonstruowana scena, specjalnie pod 3D, kiedy to Manekin raczy "pluć" na nas swoim ni to językiem, ni to macką, ni to potworkiem, aczkolwiek czymś bardzo rozwrzeszczanym i nader nerwowym).
Pochwalam również idealne odzwierciedlenie totalnej zagłady w bardzo przytulnym zakładzie psychiatrycznym - osobiście uważam ów budynek za ideał architektury.
Reszta...cóż...ograniczę się do stwierdzenia: Można zobaczyć, niekoniecznie oglądać dwa razy.
Film gorszy niż poprzednia cześć, ale mi się jakoś podobał. Trochę za krótki jak dla mnie, ostatnie sceny walk też mogłyby być dłuższe. Nie wiem tylko czemu piramidogłowy walczył z tą babą. Czym ob niby jest?
Jego rola w filmie jest bardzo ograniczona. Grałeś może w jakąkolwiek ( za wyjątkiem pierwszej części ) część ~ Silent Hill~ ?? Tam Piramidogłowy jest znaczący dla całości fabuły. Film to tylko kreacja jego brudu i nie do końca rzeczywistej brutalności.
Wybacz, że pytam o grę, bo jeśli nie grałeś, to jestem Ci skora wytłumaczyć po co i na co w ogóle jego postać się pojawiła, a co za tym idzie - jakie są jej ograniczenia w filmie :)
Oki, nie ma sprawy :) Czyli tak minimalistycznie, bez penetracji w fabułę gry: Piramidogłowy to zwyczajny agresywny kat ( nie ma znaczenia czy ofiarą jest człowiek, czy potwór, najzwyczajniej dla chłopa nie ma to znaczenia ), gwałciciel ( w grze dopuszcza się gwałtów na tzw. ~Lying Creatures < nawet nie pytaj, gdzie to ma otwór, myślę jednak, że to rodzaj gwałtu analnego; to potwór, którego widziałeś w ~Silent Hill~ na samym początku, gdzie Rose trafia do miasteczka. To ~coś~ do czego strzela policjantka> oraz na Manekinach.
A uogólniając...Piramidogłowy jest zwyczajnym odzwierciedleniem stanu umysłu James'a Sunderlanda ( tytułowego bohatera ~Silent Hill~, jego obecność wynika z faktu, że James zwyczajnie fascynuje się miasteczkiem , wszystkim, co z nim związane.
Nie będę Cię zanudzać, co skąd się wzięło, co symbolizuje strój Piramidogłowego, jak jest inaczej nazywany, etc.etc ( chyba że chcesz :>), ale...obecność tego wariata nie ma związku z pierwszą częścią gry. Widzimy się z nim dopiero w następnej (ale pojawia się w pierwszej kinowej produkcji).
Nie wiem, czy na podstawie tych informacji możesz wywnioskować ograniczoną rolę Piramidogłowego w filmie ( gdyby cuś, pisz o więcej ). Jak było to przedstawione, jest katem i obrońcą, i to by było na tyle...niestety. Szkoda, że ukrócili go tylko do roli głównego operatora Wielkiego Noża, ale cóż...kłócić się nie będziemy :) Niewątpliwym plusem jest jego pięknie skrojona kiecka, której sama bym się nie powstydziła :)
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;) Jedno jest pewne - piramidogłowy nie cierpi na pewno na niedobór żelaza ;)