Mam zamiar obejrzeć ten film, ale nim to zrobię muszę mieć pewność, że warto. Pierwsza
część jest po dziś dzień moim ulubionym horrorem (a oglądałem ich mnóstwo, od Blair Witch
Project, tych oddziałujących na psychikę, wyobraźnię, po wiele filmów gore, aż do filmów klasy
B). Ten chory, okrutny i zepsuty świat i klimat, jaki tam stworzono, to coś, co mnie po prostu
urzekło na lata
Niestety jakość większości produkcji ostatnich lat bardziej skupia się raczej na bodźcach
wzrokowych (co oczywiście też jest ważne, ale przy zachowaniu pozostałych elementów). Po
prostu boję się, że nie tylko zawiodę się na filmie, ale też zepsuje mi on wrażenia po pierwszej
części.
Jeśli ktoś miał podobne odczucia po obejrzeniu jedynki i oglądał dwójkę, to proszę o
wypowiedzi. Przede wszystkim jak oceniacie klimat i mrok filmu? taki sobie, dobry, czy
"rozkosz" dla oka i wyobraźni? Jak efekty prezentują się w 3D? Nie są zbyt sztuczne? Proszę
także o ocenę pozostałych elementów (gra aktorska, fabuła BEZ SPOILERÓW! itp.), wszelkie
porównania do części 1 mile widziane. Z góry dzięki :)
PS Nie macie się co odwoływać do gier, bo w żadną z serii nie grałem (o ironio lubię horrory
jako filmy, ale jako gry już niespecjalnie).
Pierwsza część była moim zdaniem troche straszniejsza od drugiej, ale nie będziesz żałował ( ja nie żałuje ). Co prawda nie przestraszyłem się ani razu, ale mogły na to wpłynąć promile :-)
Mój koleszka dygnął pare razy. jak podobają ci się trailery to nie powinieneś się zawieść na tym filmie. Mi się podobał
jest kontynuacja pierwszej części osobiście mi też się podobała , wczoraj byłem na nim w kinie usnąłem na tym filmie jak dla mnie zepsuł pierwszą część, w tej drugiej jest dużo psychologi itp, i jak chcesz wyciągać esencje z tego filmu to coś tam na pewno ogarniesz ja dałem 3 za ten film na 10, dla mnie najlepsze horrory to droga beż powrotu 1 i 2 reszta do bani wzgórza mają oczy 1 i 2, Zejście 1 i 2, Pożarci , Turistas ,Nienarodzony jeszcze tam kilka by się znalazło ale nie wpada mi do głowy teraz.
film jedynie dla mega fana seri silent hill ,ale nawet taka osoba może się srogo zawieść mimo że jest sporo nawiązań do elektronicznej wersji silenta -szczególnie zakończenie hehe:) ciężko przetrawić całość-szkoda
Końcówka jest wybitna no co ty gadasz :D walka w TRZY DE była kozacka... normalnie jak nowe residenty.... /sarcasm off
hehe,ach tak ta końcówka ,mega starcie w trzy de hmm jakoś mi to nie pasuje do silent hill wszystko w tym filmie było zrobione pod publike jako skok na kase coś w stylu- wow mamy haloowen szybko kręcimy film -cóż dałem się nabrać i poszedłem łudziłem się nadzieją na film z klimatem ala Drabina Jakubowa ewentualnie Hellraiser 5 a jest jak jest kolejny pasztet -na następną część która możliwe że powstanie sądząc po końcówce :)już raczej nie pójdę .
Maksymalnie odradzam. Za dużo oczekiwałem po jedynce i się srogo zawiodłem. Drogi pan reżyser nie dość, że odstawił fuszerkę, to jeszcze nam zaserwował debilny scenariusz. Klimatu nie ma co porównywać z tym z jedynki, tu go nie ma. Jeśli nie chcesz nabrać złego wrażenia, to nie oglądaj.
niestety ten fim też raczej skupia się na "bodźcach wzrokowych" i jeśli szukasz klimatu i tajemnicy, to się zawiedziesz. Scenariusz jest tu zdecydowanie słabą stroną, ale te wszystkie potwory i in. efekty oczywiście są na poziomie. Ps. jedynka zaliczała się do ścisłej czołówki moich ulubionych horrorów, ten zasłużył najwyżej na ocenę 3.
Ok, poczytałem wasze komentarze i poszperałem też trochę w innych tematach i doszedłem do wniosku, że albo nie pójdę wcale na ten film (i przez najbliższe 5 lat będę go omijał szerokim łukiem), albo jakimś sposobem wbije sobie bardzo mocno do głowy, że nie jest to Silent Hill (coby sobie nie zepsuć wspaniałych wspomnień po obejrzeniu pierwszej części) i wtedy w najgorszym wypadku obejrzę sobie kiczowaty horror. Dzięki za pomoc :)