Tak więc mam kilka pytań dot. tych 2 części.
O co chodziło w końcówce filmu Silent Hill? Przecież Ross razem z córką wróciły do domu ale ... w innym wymiarze? Ale dlaczego tak się stało?
Kim jest Heather w Silent Hill: Apokalpisa? W Silent Hill nie było o niej żadnej wzmianki, nawet nie wiem skąd ona się tam wzięła (ponieważ nie grałem w żadną część gry)
I tu jeszcze jedno pytanie, czy jak się nie grało w żadną grę Silent Hill, to czy na Film można iść spokojnie, zrozumie się wszystko?
1) Ross i Sharon tylko pozornie wróciły do domu; w istocie wciąż tkwiły w Otherworld (termin zaczerpnięty z jednej z wielu interpretacji serii SH), czyli ich "koszmar" trwał nadal. Z tego co pamiętam, w większości przypadków, postaci z gry również nie opuszczały świata SH na dobre, taka konwencja :)
2)Heather to postać zaczerpnięta z 3. części gry. W SH:Revelation jest to po prostu wyrośnięta Sharon, która zmieniła imię na Heather, by uchronić się przed podążającym jej śladem zakonem.
3) Ku rozczarowaniu pewnej grupy fanów, obie części filmu stosunkowo luźno opierają swoją fabułę na tej opowiedzianej w serii gier, również pewne rozwiązania narracyjno/dramaturgiczne nie pokrywają się z grami. Ale wiadomo, to co dobrze wygląda w grze wideo, ciężko byłoby zrealizować w atrakcyjnej formie na wielkim ekranie.