PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32184}

Skarb Sierra Madre

The Treasure of the Sierra Madre
1948
7,8 6,8 tys. ocen
7,8 10 1 6772
8,0 22 krytyków
Skarb Sierra Madre
powrót do forum filmu Skarb Sierra Madre

konkretnie "Powrót Króla"- trzech ludzi wyrusza w góry bo chce znaleźć złoto, ale jeden z nich bardziej niż pozostali. Bogie świetnie zagrał człowieka opętanego pożądaniem, ale właśnie, człowieka. Fantasy może pójść dużo dalej w hiperbolizacji i symboliźmie i wizja Golluma- wyłupiastookiego, wychudzonego etc, etc dla mnie jest jednak bardziej sugestywna.

_Andrzej_

;/ !!! Jak mozna porownywac Humphreya Bogarta do Golluma?! Dzizas...

ocenił(a) film na 10
ryjciu

Jak, normalnie i jeden i drugi jest przeżarty żądzą posiadania swojego skarbu. I pomijając wszystkie różnice gdy Bogie przysiada nad jeziorkiem to miałem wrażenie że zaraz powie "Oszukaliśmu ich mój skarbie, o tak, oszukaliśmy ich"

ryjciu

Niektórym ta komercyjna papka zrobiła sieczkę z mózgu, ot jak.

ocenił(a) film na 10
Litawor

Nie, nie tak jak "władca". Przede wszystkim w "Skarbie.." można zobaczyć co to znaczy prawdziwa gra aktorska! Według mnie najlepsza rola Bogarta.

paciek

Nawet banditos dawali rade (scena rozstrzelania, kiedy lider szajki wraca na moment po sombrero 10/10)

ocenił(a) film na 8
Litawor

Dlaczego zaraz "komercyjna papka"? Nie lubię "Władcy...", ale - książka lżejsza, z bardziej wartką akcją = od razu papka? Bo że komercyjna... cóż to takiego strasznego? Komercyjne może być równie dobrze arcydzieło, jak i gniot. Tak samo jak niemało jest niekomercyjnych gniotów.