Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 964 tys. ocen
8,8 10 1 963515
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

10/10 NAJGENIALNIEJSZY FILM JAKI WIDZIAŁEM, oglądałem go 5 razy, książkę przeczytałem 2 razy, a ciągle chcę jeszcze, genialne kreacje aktorskie, świetny scenariusz, a to że nie dostało oskara to największa pomyłka akademii ( zwłaszcza Red, i Andy;) 0

ocenił(a) film na 9
szaafran

9/10
świetny film. Nigdy nie lubiłem dramatów, ani tym podobnych smętnych historyjek, ale ten film obejrzałem z wielkim zaciekawieniem.
Nie czytałem wcześniej o czym jest ten film i nie wiedziałem, że Andy miał zamiar uciec, więc końcówka była dla mnie zaskoczeniem.
Poza tym bardzo dobra gra aktorów i fajny klimacik jaki wprowadza "narrator" grany przez freemana.

ocenił(a) film na 10
szaafran

Super film. Pamiętam jak oglądałem go pierwszy raz. W piękny piątkowy wieczór stwierdziłem, ze coś można by obejrzeć no i przeglądam te filmy. Trafiłem na ?Skazani na Shawshank? i myślę sobie, tyle na jego temat słyszałem, wysoko stoi na filmweb?ie, można by zobaczyć :) Włączyłem go i oglądam początek, tak mnie wciągnął, że dopiero w połowie filmu tak jakby się ocknąłem ;) Żadna inna historia tak mnie nie zahipnotyzowała. 10/10