Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 964 tys. ocen
8,8 10 1 963515
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Jako zdeklarowany fan Stephena Kinga, nie mogłem nie przeczytać noweli "Skazani na Shawshank" ze zbioru nowel "Cztery pory roku". Jakiś czas temu postanowiłem obejrzeć i film, tak dla porównania. Byłem niemalże pewien, że obejrzę arcydzieło. W końcu widziałem już "Zieloną milę" Franka Darabonta, też według Kinga, więc jakby mogło być i tym razem... I nie pomyliłem się! Mimo, że produkcja nie należy do krótkich, i szybko rozwijających się, całość ogląda się pod wielkim wrażeniem. Fakt, iż jest kilka a nawet sporo nowo wprowdazonych wątków do filmu, których nie było w noweli, dodaje tylko smaku całej produkcji Darabonta. Nowe "rzeczy" są bardzo dobre, ciekawe i aż dziwne, że w historii Kinga ich nie było. Wspoaniała muzyka, aktorstwo i klimat obrazu gwarantują niezapomniany seans. Kto jescze niewidział polecam równie dobry film tego samego reżysera (o którym już wspominałem) pt. "Zielona mila", który jak już pisałem jest równie dobry, a nawet lepszy (moim zdaniem oczywiście). Niezmiernie polecam! Każdy powinien zobaczyć i poznań tą histrorię! Moja ocena: 10/10.