Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 964 tys. ocen
8,8 10 1 963515
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

...jaki waszym zdaniem film,bije tego

ocenił(a) film na 10
maciekb80

no .... yyy...może żaden :)

MietekGuma

no ... yyy...wiele :) przynajmniej w moim odczuciu.

ocenił(a) film na 10
MietekGuma

yyy może napewno ;)

maciekb80

dla mnie tez wiele.. moim zdaniem ten film na 1 miejsce nie zasluguje, fakt film jest dobry, fajnie sie oglada, ale nie wiem czemu az 1 miejsce .;p

ocenił(a) film na 9
maciekb80

Ojciec Chrzestny!

ocenił(a) film na 10
eadamiec1

Fakt ambitna pozycja

eadamiec1

Ambitna, ale moim skromnym zdaniem, sama tematyka filmu "Skazani..." jest ciekawsza od "Ojciec..." więc może dlatego jest wyżej.

ocenił(a) film na 9
maciekb80

mam pytanie z inej beczki, jak Andy zakleił plakat po wejściu do dziury?

ocenił(a) film na 10
Vito90

to chyba najmniejszy problem.Uzyj wyobrażni a odpowiedz sama się nasunie

ocenił(a) film na 10
Vito90

plakat był przyczepiony u góry, Andy wśliznął się pod plakat... takie zaczepienie plakatu widać w scenie, kiedy Andy ryje dziurę w ścianie. :)

ocenił(a) film na 10
maciekb80

Jest kilka fajniejszych. W moim guście 1 powinien być Titanic. Lecz niestety olał ranking i popedolił na miejsce w 5 setce;d

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Dla mnie Carrie i Misery biją ten film na głowę

ocenił(a) film na 9
maciekb80

Terminator II, raczej nic więcej nie przychodzi do głowy,może Goodfellas podobny poziom:P

użytkownik usunięty
maciekb80

Terminator 2

ocenił(a) film na 9

Dobry gust

ocenił(a) film na 10
Marcinekk

Nie wiem jest kilka tak bardzo dużo nie ogladalem ale myśle (Chociaż większośc się pewnie ze mną nie zgodzi) że Forrest gump był lepszy

użytkownik usunięty
wiedzminlambert

Forrest gump jest żenujący

ocenił(a) film na 9

Żenujący? Bez przesady...

użytkownik usunięty
Ceglas

historia przygłupa, któremu wszystko udaje się w życiu musi być żenująca

ocenił(a) film na 8

o kazdym filmie mozna tak powiedziec. Ta historia przyglupa jest jednym z lepszych filmów w dziejach kina, więc możesz to uszanować

ocenił(a) film na 10

historia przygłupa żenująca? więc co ty robisz na filmweb na pole kamienie zbierać potem redtuba twój gust filmowy to ten poziom

ocenił(a) film na 8

Trolle atakują

użytkownik usunięty
ArialBlack

Forest Gump to sielankowa bajeczka z gatunku lekkich, łatwych i przyjemnych z banalnym scenariuszem...natomiast nazwanie go najlepszym filmem w dziejach to szczyt głupoty.

ocenił(a) film na 9
maciekb80

Forrest Gump
Zielona Mila
Fluke
Uwierz w ducha
i jeszcze kilka innych

ocenił(a) film na 10
Heroes222

Z tym 'Fluke' to chyba lekka przesada ;p Fajny, ciepły, familijny film, ale to wszystko...

ocenił(a) film na 8
maciekb80

American Beauty, Lost in Translation

ocenił(a) film na 8
ArialBlack

Pulp Fiction, matrix (kontrowersyjne ale lubie science fictione),

ocenił(a) film na 6
maciekb80

Moim zdaniem jest wiele filmów, które są lepsze. W sumie jest to przeciętna historia, przecietnego faceta, ale prawdopodobna (choć zahacza o granice prawdopodobności) i to jest w tym fajne. Wszystko ładnie zagrane, takie "ciepłe kluchy" w sam raz pod kawę i ciastko:D. Film jest dobry, ale nie rewelacyjny. Matrix, SW, 12 gniewnych, Dobry, zły i ugly... można wymienić jeszcze około 20-30...

ocenił(a) film na 9
maciekb80

Zmierzch i High school musical
ew Totalny kataklizm;) ambitne kino dla ambitnych widzów

ocenił(a) film na 10
Marcinekk

haahh zmierzch no nie bajeczka o wampirkach

ocenił(a) film na 10
Marcinekk

Zmierzch lepszy od Skazanych na Shawshank -.- Dziecko wyjdź mi z kuchni.
Shawshank jest tak wysoko w rankingu bo wielu osobom się podoba i większość daje 10-6 ocenę, a te filmy które wy wymieniacie dla niektórych są świetne (matrix, czy Titanic) a dla innych nie i ci dają oceny typu 1,2,3. Przez to średnia ocena filmu maleje w oczach.

Ned23

"Zmierzch lepszy od Skazanych na Shawshank -.- Dziecko wyjdź mi z kuchni."
Chyba nie wyczułeś ironii (;

ocenił(a) film na 9
Its_my_prerogative

No niestety niektórzy mają z tym poważny problem by załapać;)

ocenił(a) film na 10
maciekb80

hmmm...według mnie nie da się w ten sposób oceniać filmu... każdy gatunek filmowy rządzi się swoimi prawami. Z kina fantastycznego to bardzo lubię Trylogię "Władca Pierścieni", z filmów akcji "Szybcy i Wściekli". Ale nie umiałabym porównać tych obu filmów. Każdy ma swój odrębny klimat. Nawet gdybym miała porównywać "Zieloną milę" i "Skazani na Shawshank" to byłoby ciężko, mimo iż są to dwa dramaty. Natomiast w skali 10-punktowej Shawshank dostaje dychę ;D Pozdr xD

ocenił(a) film na 10
devil1994

"The Green Mile" - też dramat, a z dużo lepszym przesłaniem.

ocenił(a) film na 9
patkot28

Zielona mila to SF

ocenił(a) film na 10
Marcinekk

"Zielona mila" to dramat. Ma wątek lekko fantastyczny, ale jest to dramat. Film nie skupia się na darze jaki ma John Coffey, ale bardziej na jego historii i niesprawiedliwości jaka go spotkała, na uczuciach między ludźmi. Przynajmniej dla mnie.
A co do tego który film jest lepszy nie będę się sprzeczać, bo "o gustach się nie dyskutuje". Dla mnie oba filmy są świetne, aczkolwiek na "Zielonej mili" się popłakałam i chyba bardziej zapadł mi w pamięć ;D i obejrzałam ten film znacznie więcej razy niż Shawshank.

ocenił(a) film na 10
Marcinekk

"Zielona mila to SF" - nie mylcie wiecznie filmów fantastycznych z SF.
W SF jest więcej rzeczy, które mają jakieś prawdopodobieństwo wydarzenia się w przyszłości (sprytne roboty, "mega" technologie komputerowe itp), natomiast w filmach fantastycznych możemy oglądać rzeczy, które NIGDY nie mają prawa zdarzyć się (czary-mary, teleportacja itp). Zawsze wnerwiał mnie ten błąd, zwłaszcza przy filmach typu: "Harry Potter".

użytkownik usunięty
maciekb80

Ja mogę tylko podać filmy, które równają się z Skazanymi, bo owa produkcja należy do jednych z najlepszych jakie powstały :) Chodzi mi tutaj np. o Gran Torino :) Jest jeszcze wiele filmów, które są arcydziełami, a wymienianie ich nie miałoby większego sensu.