będąc w pełni władz umysłowych, śmiem twierdzić, iż "Skazani na Shawshank" jest filmem przeciętnym, jeśli nie gorzej. Nie ma w nic absolutnie nic nadzwyczajnego - ani gra, ani muzyka, ani nic innego. Nie jestem w stanie pojąć CO ten film ROBI na tak wysokim miejscu w domniemanym rankingu światowym. Oglądałam go raz. Pobobał mi się. Dobra fabuła..ALE NIC POZA TYM! ABSOLUTNIE "Skazani na Shawshank" nie może znajdować się przed FILMAMI PRAWDZIWYMI, legendami kina! To jest karygodne!!! Czy ludziom poprzewracało się w głowach???!!!!! Pytam!-Co to ma znaczyć?! Jestem w szoku....
Apeluję więc : zaprzestańcie ciągłych walk między chociażby "Ojcem Chrzestnym", który nie jest tutaj nic winien! Jestem przekonana, że zatwardziali fani, robią przykrość innym fanom, WYPYCHAJĄC "Skazanych" do czołówek, ale tylko po to, żeby im było smutno:( PEWNIE, ażeby im przykrość uczynić! I tylko to! Ponadto wiem, że wśród fanów (prawdziwych, tych którzy upodobali sobie jeden film i będą go bronić , którzy go kochają i szanują) jest bardzo dużo osób, które oczerniają inne filmy z powódek osobistych! NIEWOLNO tak robić!!!
jest to niedorzeczne!
tym co dziś napisałam nie chcę zaczynać nowej, jadowitej i głupiej dysputy. Mam świadomość, że mogę zosać żle zrozumiaana, więc powtarzam:
Szanuję i podziwiam fanów "Skazanych". Nie miałam na myśli Ich obrażać.
ja osobiście nie jestem przekonana oc do tego (sory za powtórki) filmu.
Jednakże czuję się co najmniej- urażona, dokknięta tym, co miałam okazję przeczytać o filmie, któty uważam za największe arcydzieło.
Dopuszczam do siebie myśl, że obecna sytuacja nie ulegnie zmianie. zdaję sobie sprawę, iż filmweb jest POLSKIM serwisem internetowym i filmy oceniają tu tylko Polacy. pocieszam się myślą : na świecie jest jeszcze bardzo wiele ludzi, doceniających prawdziwe kino .klasykę, którzy kochają Ojca Chrzestnego. Bowiem znaczy On dla nich coś więcej niż tylko film, czy superfilm. Oni nim żyją (nie kubię takich sformułowań).
Proszę o kulturalną dyskusję, jeżeli ktokolwiek będzie chciał podjąć temat.
Pozdrawiam - Kornelia
Pozwolę sobie zauważyć, że każdy ma prawo do własnego zdania i gustu. Dobrze, że wyrażasz swoje zdanie, ja jestem tolerancyjna, ale mogą się znaleźć tacy, którzy nie zostawią na Tobie suchej nitki. Mnie akurat ten film się bardzo podoba i nie zamierzam się tego wstydzić. Sądzę, że rankingi to rzecz najzupełniej względna. Nigdy nikogo nie zadowoli żadne zestawienie. Przeglądałam jakiś czas temu ranking Filmwebu i znajdzie się tam kilka filmów na wysokich pozycjach, które mnie zwyczajnie nie interesują. Nie dlatego, że uważam je za złe, po prostu nie są w moim typie. Ojca Chrzestnego nie widziałam jeszcze, więc nie będę oceniać na wyrost, bynajmniej jestem fanką dobrego kina i wiele filmów, które obejrzałam nie uważam za takie rewelacyjne jak sądzą inni. Podam tu nawet konkretny przykład : Forrest Gump. Książka świetna, ale film po prostu mnie rozczarował. Więc doskonale rozumiem Twoje uczucia. Niestety, na Filmwebie jest tak, że ludzie prowadzą tu ostre, często wręcz niekulturalne dyskusje, wyśmiewając się na potęgę z czyichś gustów. Po prostu nie przejmuj się tym i nie bierz sobie do serca rankingów. Nic na nie nie poradzisz, a po się niepotrzebnie denerwować. Ważne, że sama wiesz co lubisz i tak trzymaj :) Pozdrawiam serdecznie :)
Film 'Skazani na Shawshank' ma zupełne prawo ci się nie podobać, rozumiem także to, że jesteś urażona bezpodstawnym atakowaniem 'Ojca chrzestnego', ale nie generalizuj, nie wszyscy fani są tacy. Poza tym, dziwi mnie, że tak cię ten film boli: 'ABSOLUTNIE "Skazani na Shawshank" nie może znajdować się przed FILMAMI PRAWDZIWYMI, legendami kina! To jest karygodne!!! Czy ludziom poprzewracało się w głowach???!!!!! Pytam!-Co to ma znaczyć?! Jestem w szoku....'. Dla mnie ten film jest właśnie prawdziwy. Czy chcesz, czy nie chcesz, on też jest legendą kina. 'Ojca chrzestnego' oglądałam wieki temu, możliwe, że teraz inaczej bym go oceniła... Dla mnie jest filmem dobrym, nie zachwyca mnie, bo nie przepadam za tematem mafii, ale naprawdę film jest godny uwagi. Tak jak 'Skazani na Shawshank'. Jeśli komuś nie pasuje dramat, tematyka więzienna czy cokolwiek innego - OK, ale nie można powiedzieć, że jest to film przeciętny, niewyróżniający się z licznego zbiorowiska różnych produkcji.
Ale piszesz bzdury... z tego co wiem właśnie fani Ojca chrzestnego zakładają nowe konta i gnoją inne filmy.
Po za tym Skazani na Shawshank w rankingu IMDB (tam nie ma trolli zakładających multikonta) i wielu innych też są na pierwszym miejscu. Po prostu musisz się z tym pogodzić
http://www.imdb.com/chart/top
Tak w ogóle to sama oceniasz Ojciec chrzestny III na 10/10 który jest całkowitym gniotem i na pewno nie jest arcydziełem i legendą kina.