walka pomiędzy fanami Shawshank i ojca chrzestnego sprawia, że zaraz Forrest Gump zepchnie Shawshank na trzecie miejsce.
a wszystko przez to, że przez kilka tyg. on zajmował pierwsze miejsce...
taki mały apel do tych co czytają mój post:
oceniajcie filmy według własnego uznania, nie sugerujcie się ocenami na FW, opinią innych. nie dawajcie jedynek tym filmom, które wskakują przed wasz ulubiony film. takie zachowanie jest dziecinne i nie ma sensu.
ja osobiście uważam Shawshank, za lepszy film od Ojca Ch. ale to jest moje zdanie, ktoś może się z nim nie zgodzić i to szanuję.
ale nie znoszę jeśli wystawia się 1 takim filmom, tzw. "klasykom", bo nie ma to żadnego logicznego uzasadnienia. i pisanie, że ten film to dno, badziew, jest nudny i głupi, źle świadczy tylko o autorze takiego posta.
pzdr.
Zgadzam sie. Tak fenomalnego filmu po prostu nie da rady tak nisko ocenic bez wytlumaczenia. Beznadzieja, dno. Wy chyba nie wiecie, co te wyrazy znacza... ;/
A ja proponuję przestać się przejmować rankingami. Ten film jest genialny i nie zmieni się to ani o jotę, choćby i miał na Filmwebie średnią 1.0
Łatwy w odbiorze lekki,przyjemny,nie wymagający myślenia,dobrze zagrany,z banalnym morałem góra 8/10.Ale i tak was nie przekonam.
Ale czy o to aby nie chodziło? Ten film z założenia został stworzony tak aby przeciętny widz mógł go zrozumieć. Dlatego w pewnym sensie jest banalny, co nie zmienia faktu, że jest kawałkiem dobrego kina.
no nie zasługuje na top 10 ale cóż ta cała batalia o 1 miejsce jest żałosna, największa średnia filmu w top to 8.8 żal!!!
Czyli recepta na dobry film to skomplikować fabułę tak, żeby nikt nie wiedział o co chodzi? ;)
...co ma "piernik do wiatraka"...są to dwa różne filmy,o różnej tematyce...tyle co ich łączy to kryminaliści ;-)