PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1301}

Skrzypek na dachu

Fiddler on the Roof
1971
8,0 68 tys. ocen
8,0 10 1 67971
8,5 27 krytyków
Skrzypek na dachu
powrót do forum filmu Skrzypek na dachu

Bardzo lubię musicale i chciałabym obejrzeć jeszcze jakieś, bo "Skrzypek na dachu" mnie urzekł :) Co moglibyście polecić?

majka95k

Jesus Christ Superstar
Grease
Gorączka sobotniej nocy
Hair
Deszczowa piosenka
Upiór w operze
Les Miserables
Zabawna dziewczyna
Jentł
Zapomniana melodia....
Zbieżność przypadkowa...akurat z pamięci wybrałam,ale jak sobie przypomnę... :-) Sięgnij najpierw po te,choć nie jestem pewna czy wszystkie przypadną Ci do gustu :-) Miłego oglądania (nie czytaj spojlerów filmów,przyjemniej się ogląda).

ocenił(a) film na 10
Tamilina

Dziękuję, coś sobie na pewno wybiorę :) "Upiora w operze" już widziałam, a "Les Miserables" i tak planowałam zobaczyć wkrótce, bo czytałam prawie same pozytywne opinie, a i zwiastun mnie zachęcił :)

ocenił(a) film na 10
majka95k

Oprócz wymienionych wyżej Chicago, Kabaret, Moulin Rouge, My Fair Lady, West Side Story, Sweeney Todd, Mamma Mia!,

ocenił(a) film na 10
abstraction_

Dzięki :D

majka95k

Dodatkowo:

Amerykanin w Paryżu
Podnieść kotwicę
Oklahoma!
Nine - Dziewięć
Across the Universe
Lakier do włosów (remake z 2007 r.)
Czarnoksiężnik z Oz
Rocky Horror Picture Show
Dreamgirls
Dźwięki muzyki
Mary Poppins
Rock of Ages
Evita
All that Jazz
Sława (1980)
Flashdance (tylko taniec)
Czarnoksiężnik z krainy Oz (The Wiz)
Siedem narzeczonych dla siedmiu braci
Chór
Modelka (Cover Girl)
Na wskroś nowoczesna Millie

uff

ocenił(a) film na 10
MsScissors

Ojejku, dzięki. Wysiliłaś się z tyloma tytułami ;)

majka95k

Moim zdaniem trochę bez sensu jest, że Cię taką ilością tytułów zarzucają. Ja podam Ci dwa tytuły, które wryły się w moją świadomość tak mocno, że zostaną w niej do końca życia:

1. "Hair" z roku 1979

2. "A Star Is Born" (Narodziny gwiazdy) wersja z 1976

Koneserem musicali nie jestem, ale widziałem ich trochę. Jedne były lepsze inne gorsze. Wiele nazwałbym dobrymi, ale te dwa które wymieniłem zdecydowanie były najlepsze.

ocenił(a) film na 10
the_men_from_okinawa

Dziękuję bardzo :) Rzeczywiście trochę sporo tych tytułów, ale czy nie o propozycje musicali właśnie prosiłam? Każdy wypisuje te, które oglądał i które pewnie lubi.
Taka ilość faktycznie może trochę człowieka skołować, ale mam z czego wybierać ;-)

ocenił(a) film na 10
majka95k

Najpierw oglądnij Hair!!!!!!!!

majka95k

My Fair Lady koniecznie. Chyba nikt go nie podał, a mnóstwo Oscarów z dobył:)

ocenił(a) film na 10
piczympoom

Przymierzam się do tego, owszem :) Dzięki :D

ocenił(a) film na 9
majka95k

Nędznicy, to też bardzo dobry film.

ocenił(a) film na 10
Abatoniki

Oglądałam kilkakrotnie :) I bardzo lubię.

majka95k

Heeej! Super, dużo świetnych musicali tu padło (West side story, The Sound of Music, Singing in the Rain, My Fair Lady, Chicago, Mamma Mia), ale zapomnieliście o jeszcze jednym z tych najcudowniejszych! Chodzi mi o musical "Król i Ja" (The King and I) z Yulem Brynnerem w roli głównej. Jest on oparty na faktach. W 1862 roku młoda wdowa z Walii przybywa z synem do Syjamu na zlecenie króla, by edukować jego dzieci. Pragnie on unowocześnić swój kraj, sprowadzając z Europy to, co jego zdaniem najlepsze. Z początku nauczycielka z cywilizowanej, chrześcijańskiej Walii i despotyczny król buddyjskiego Syjamu (gdzie panuje harem i absolutne podporządkowanie się władcy) jak można się domyślić nie dogadują się zbyt dobrze. Jednak później zaczyna się rodzić między nimi przyjaźń... a może nawet coś więcej.
Musical ten jest z małą dawką humoru, ale również dla niektórych może okazać się bardzo poruszający (dla mnie owszem). A przede wszystkim jest cudowny!!! Melodie łatwo wpadają w ucho i to słynne "Shall we dance"... Nic dodać, nic ująć :)
Pozdrawiam wszystkich miłośników musicali!
PS Filmu za bardzo w internecie nie można znaleźć, ale ja zamówiłam w formie DVD :)

ocenił(a) film na 8
majka95k

Tańcząc w ciemnościach. Koniecznie, bez spoilerów. I najlepiej w samotności.
A później Piosenki o Miłości.
A później wymienione powyżej z naciskiem na Les Mis, Grease, Across the Universe i oczywiście Kabaret ( w sumie to od tego najlepiej zacząć).

majka95k

Same starocia w polecanych, ode mnie coś nowego i z jajem: Tenacious D and the Pick of Destiny