PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32012}
6,3 28 tys. ocen
6,3 10 1 27998
5,5 14 krytyków
Smętarz dla zwierzaków
powrót do forum filmu Smętarz dla zwierzaków

Ten film pamiętam doskonale szczegół po szczególe,mimo że ostatni raz oglądałam go naprawdę bardzo dawno.
Jest to jeden z moich ulubionych horrorów i moim zdaniem w ogóle jeden z najlepszych,jakie nakręcono.
Horror kompletny w każdym detalu-klimat,muzyka,narastające napięcie po mistrzowsku wystopniowane..
Jest niepowtarzalny,atmosfera grozy zagęszcza się z każdą minutą filmu i przyprawia o dreszcze..
Świetnie zagrany (głównie chodzi mi o rolę Luisa Creeda)przez aktorów wcale nie z "pierwszej półki".

Oczywiście wszyscy,którzy spodziewali się niewiadomo jakich efektów specjalnych i rozlewu krwi będą rozczarowani,ale tu nie o to chodzi..

Kilka lat po obejrzeniu po raz drugi tego filmu miałam okazję przeczytać powieść Kinga,na podstawie której właśnie został nakręcony i na dobre zadomowiła się u mnie na półce jako jedna z ulubionych-jest niesamowita,wstrząsająca,wspaniale napisana,moim zdaniem jedna z najlepszych,jeśli nie najlepsza właśnie powieść Kinga.

Nawiązując do powieści właśnie to jest niewiarygodne,że film dorównuje jej w pełni,nie jest ani troszkę gorszy,co zdarza się naprawdę bardzo rzadko.

Jest to horror mojego dzieciństwa i mam do niego wielki sentyment.
Straszył mnie wtedy i straszy nadal.

Pozdrawiam wszystkich sympatyków!

ocenił(a) film na 8
Baby_Black27

Polecam przeczytać powieść-oprócz "zwykłego horroru" jest to świetne studium psychiki ludzkiej na przykładzie głównego bohatera,Louisa Creeda (King naprawdę się popisał),rozpacz po stracie dziecka,granicząca niemal z obłędem,o lekkim zabarwieniu sarkastycznym-mieszanka wybuchowa!!!

Baby_Black27

Podziwiam zdolność do zapamiętywania detali nawet na "naprawdę bardzo" długi czas.
Polecam obejrzenie filmu jeszcze raz, bo to co w latach 80' czy 90' szokowało niekoniecznie wyda się tak przerażające i doskonałe w XXI wieku.
Odpierając hipotetyczny zarzut, którego się spodziewam, mówię że nie spodziewałam się krwi, bo czytałam książkę i wiedziałam czego mogę oczekiwać. Ja liczyłam raczej na rozbudowane portrety psychologiczne, takie jak w powieści, niestety tego tutaj zabrakło.
Zawiodłam się na tym filmie i nie darzę go sympatią, ale i tak uważam, że jest lepszy od innych ekranizacji powieści Kinga.

ocenił(a) film na 8
Kurczakblee

Kupiłam ten film ostatnio na dvd,oglądnęłam i nadal bardzo mi się podoba..Ale masz rację-książka jest lepsza,zresztą zawsze tak jest,jednak w filmie dużo trudniej ukazać jest bardzo dobry portret psychologiczny-pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Baby_Black27

Tak, trzeba przyznać, że film jest godny polecenia, a przede wszystkim do samodzielnego obejrzenia.

Jak dla mnie ocena 10/10. Nie czytałem książki, więc nie wiem jak ma się treść filmu do książki, ale przypuszczam, że nie najgorzej.

Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 5
Baby_Black27

Jaki klimat w kiblu mam lepszy klimat z jaskółkami za oknem .
Dno 3/10

ocenił(a) film na 8
pawelpapa123

To musisz się naprawdę wczuwać w tym kiblu, podziwiam ;))