PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32012}
6,3 28 tys. ocen
6,3 10 1 27998
5,5 14 krytyków
Smętarz dla zwierzaków
powrót do forum filmu Smętarz dla zwierzaków

Powiedziałbym że tylko dla fanów Kinga, ale właśnie przez to ocena jest niska bo Ci co pochłonęli wersję książkową wiedzą że ten film wypadł blado, a Ci co nie czytali... są skłonni podnieść ocenę. Mnie we filmie raziło aktorstwo, gdzieś w poprzednich tematach wyczytałem że u kogoś rozbudziło podziw.... Nie wiem zatem czy oglądaliśmy ten sam film. Kolejnym wątkiem który mi nie dawał spokoju to dynamika projekcji.. w książce rozkoszujesz się każdym zwrotem akcji... powoli odsłaniasz kolejne karty... tutaj wszystko zapieprza za szybko.Film przez to traci walor tajemniczości. Dynamika we filmie przeważnie kojarzy się pozytywnie, ale nie w tym przypadku. Miałem wrażenie że realizatorzy mieli ograniczony budżet i koniecznie musieli się zgrać w czasie. Pominięto kapitalnie poprowadzony przez Kinga wątek kiedy Louis zastanawiał się jak z cmentarzem ugryźć temat.. (bo nie było to takie proste). Całe szczęście że mam książkę na półce. Jedna z moich ulubionych obok Twierdzy Paula F. Wilsona ...tylko że ta ma genialne zakończenie a tamta niestety już nie tak satysfakcjonujące i makabryczne.

PS: to moja ulubiona pozycja S.Kinga więc być może nie jestem obiektywny. Ja tam odsyłam do książki. Na allegro nie jest droga a WARTO! Polecam.

użytkownik usunięty
Narcoser

bycie DURNIEM nie jest zabronione, ale czy koniecznie trzeba sie tym chwalić?