Wyszedłem z kina z dzieckiem po 15 min gdy Gargamel wykrzykiwał cyt.
"Dorwę was wy małe niebieskie ścierwa!!!"
Jak to możliwe że film jest zaklasyfikowany na b/o ??
Zastanawiam się nad pozwem dla dystrybutora.
Śmiechu warte, bo ja wychowałem się w różnych warunkach (tak to ujmijmy ;) ) - czasem bywało lepiej, innym razem gorzej, zawsze jednak starałem się myślami ogarniać rzeczy pozytywne. Znaczenie przekleństw oraz ich wydźwięk poznałem bardzo wcześnie, podobnie jak alkohol i papierosy (bardziej z zainteresowania tematem, aniżeli nałogu, bo nie licząc paru razy w czasach szkolnych, brzydzę się papierosów po dziś dzień). Później było troszkę gorzej, na dodatek presja otoczenia, słaby kontakt z rówieśnikami (wolę nie wchodzić w szczegóły) oraz brak wsparcia od najbliższych - to mogłoby pogrzebać nie jednego człowieka o bardzo silnej psychice. Ja jednak prę do przodu.
Ucząc się na błędach mojego życia, na pewno dobrze wychowam swoje dziecko. Dziś mam świetną pracę, narzeczoną i udane życie. Czasem jest gorzej, lubię przekląć pod nosem lub głośno, jestem dość bezpośredni w odniesieniu do ludzi, ale niczego nie żałuję.
Film to tylko film... i na tym skończę.
Może by się tak zastanowić, czy kultura to poza, czy ogólny zbiór zachowań człowieka? Bo jeśli to pierwsze, to dziękuję za taką "fałszywą" kulturę.
ty nawet nie jesteś dorosłym dzieckiem, jesteś po prostu nikim., jednym wielkim zerem cwaniak w sieci, który się zachowuje jakby miał od wczoraj internet. Co za burak
A ty sie wywyższasz tym że masz kilka lat więcej od niego i bradziej( ło ho ho )dojrzały chociaz tego niestety nie widać jak również twojej kultury. Mogłeś swoje myśli zachowac dla siebie.
Jak dobrze że już koniec wakacji i trolle takie jak ty i ten wyżej pójdą do szkoły i sezon na trolle w końcu się skończy i porządni ludzie odpoczną od takich niedorozwojów jak ty i ten drugi
jak narazie to Ty jesteś tu największym trollem. Idź teraz dla odmiany powyzywać ludzi na innym forum
Widze ze masz o tym pojęcie. No ale jakby troll nie mógł nie miec o tym pojęcia...
i o tym włąsnie mówię :D nie musisz się już tak dalej starać każdy widzi kto jest tu największym zadymiarzem. Złoty order Trolla Roku został Ci już jednogłośnie przyznany ;) Teraz idź, napij się waleriany i ochłoń trochę :)
na razie ty sie starsz byc kims kim nie jestes a niestety trolla masz we krwi i muszisz z tym żyć
Było po dobroci teraz po złości. Zamknij się piep***ny studencie, bo mówisz jakbys byl mądrzejszy od wszystkich a wcale nie jesteś. Proszę o wsparcie w komentarzach, by ten jełop wreszcie zrozumiał że nikt nie chce by tu cokolwiek mówił.
Ale z ciebie prostak i debil, potrzebujesz wsparcia trolli żebyś poczuł sie podbudowany, myśle że to nie problem bo ich tutaj nie brakuje, swój swojego zawsze poprze.Zresztą idź się tak do swojej mamy odzywać zobaczymy co ci powie , ale domyślam się że dostał byś od razu w pysk no bo jak inaczej można potraktować 13 letnią glizdę
W twoim przypadku nie, bo poziom twoich wypowiedzi mówi nawet że masz mniej jak 13 lat
o kurcze to po poziomie twoich wypowiedzi nie podejrzewałabym cię o chodzenie choćby do podstawówki
Wcale ci się nie dziwie, że tylko znasz poziom podstawówki, stąd twoje zdziwienie
nie znasz i nie reprezentujesz innego poziomu a mój poziom jest poziomem twoim do którego zniżasz wszystkich którzy z tobą dyskutują, więc chcąc obrazić mnie tak na prawdę obrażasz samego siebie
Twoje cięte riposty są tak żenujące, że można by je sucharami przegryzać. Idź się porządnie wyśpij chłopaczku, może leki zaczną działać;)
uuu nudy, nie piszesz już nic ciekawego. Sugeruję zawrzeć już dziób bo tylko się kompromitujesz swoim słabymi tekstami i małym zasobem słów.
jedynym nudziarzem na tym forum jesteś ty sam. Ale trolle tak mają. Koleżance radzę nie odpisywać, inaczej się trolla nie pozbędziemy;) A tak na koniec- SMERFY RZĄDZĄ!! :D
Ty jakiś tam Janek pierwsze dorośnij do swojego wieku potem się nim chwal na forum
I z powodu swojej głupoty zmarnowałeś pieniądze i niedopuściłeś by dziecko miało wielką przyjemność z oglądania tego filmu. A słowo "ścierwo" nie jest wulgaryzmem. Sprawdź definicję tego słowa w jakimś prawdziwym słowniku, a nie internetowym. Ścierwo oznacza padlinę, a w odniesieniu do osób jest słowem obraźliwym, nawet z wulgarnym wydźwiękiem, ale nie jest wulgaryzmem (jak np "ku*wa").
Wg. mnie słowo "ścierwo" jest słowem obraźliwym. Niemniej jednak Twój syn na pewno nie zrozumiał o co chodzi z tym słowem. Nie zrozumiał także, dlaczego wyszedł z kina. A, i zgłoszenie pozwu do sądu nie jest dobrym pomysłem - w końcu, dystrybutor ma więcej pieniędzy i raczej na pewno by wygrał sprawę.
Ścierwo? Normalne słowo - wiesz jakie słowa dzieci słyszą w szkole i na ulicy??? Byście byli w szoku - takie słowo to pestka...:D
no troche przasadziles z tym pozwem, ale to prawda ze troche czasami przesadzaja z doborem slow w tlumaczeniu bajek- tez mam dziecko i nieraz wydaje mi sie ze teksty sa za ostre albo nawet nieraz dla nich wrecz niezrozumiale. ja bylam na smerfach z córka w hiszpanii- i roznica w tlumaczeniu jest kolosalna. pomimo tego ze brak w nim wulgaryzmow- to film pozostaje mega zabawny i ludzie - i dzieci i dorosli wybuchali smiechem.. pozdrawiam.
Generalnie popieram. Ponieważ tego typu zwroty na pewno nie są odpowiednie dla dzieci w wieku np 4 lata. W wg. dystrybutora tak.
Natomiast z tego co się orientuje to w Polsce nie istnieje żaden organ, który przydzielałby filmom kategorie wiekowe i tutaj tkwi problem.
Dystrybutorzy filmowi na wyczucie sugerują kategorię wiekową, z którą film powinien być wyświetlany w kinach
Także to co się dziej z tym tematem w kinach można określić tylko jednym słowem - bałagan
Nie jest tak jak z emisją filmów telewizyjnych gdzie kwestia określania kategorii wiekowych i wprowadzenia systemu znakowania filmów jest określona ustawą o radiofonii i telewizji z 1992 roku
Także jak mam coś radzić to raczej dać sobie spokój z sądem bo to raczej niczego nie zmieni. Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko ale jężeli jest naprawdę małe lepiej zabierać mimo wszystko na film który się zna ew. może koledzy czy koleżanki dziecka go oglądali z rodzicami i jest ok.
Pozdr
nie no ja się zdziwiłem jak usłyszałem w pinokiu z 2003 roku od pinokia beniniego słowo "zajebiście", a ten film też podobno jest dla dzieci, wczoraj leciał "marley i ja" i normalnie tam gadają o seksie itp. Ja zresztą w wieku 7 lat już widziałem nie jeden film typu milczenie owiec czy striptiz z demi moore więc myślę, że sobie jakoś poradziłem i ty też poradzisz sobie ze słowem na "ś".
Mi film sie osobiscie podobal ale jak uslyszalem to slowo : " scierwo", to tez z niedowierzania musialem az przewinac dwa razy. Nie rozumiem. W kreskowce Gargamel nazywal Smerfy potworami ( czesto wolal: "dorwe was wy male niebieski potwory!" ). Gdyby takie okreslenie zostalo tutaj uzyte, podnioslo by to i humor wypowiedzi i nawiazaloby jednoczesnie to bajki. Mam 27 lat ale moim zdaniem akurat w tym konkretnym przypadku, w filmie o Smerfach, slowo "scierwo", jest zdecydowanie nie na miejscu.
napiszesz Ku.wa z R to zablokują Ci wpis... napiszesz 5 razy ścierwo i będzie gitara.... coś w tym chyba jest? wiem, że dziecku akurat takie słowa przypadają do gustu. A ja go nawet nie uslyszalem.. dopiero na FW przeczytalem, że coś takiego miało miejsce. Chillout and calm down
Moja wypowiedz odnosila sie tylko i wylacznie do filmu. Na forum jak to na forum. Nie interesuje mnie jakim jezykiem ludzie sie tutaj posluguja.
a mnie chodziło o to jak nawet internet postrzega wulgarność. Jeśli nawet na forum nie blokują ścierwo to moim zdaniem nie jest to ąz takie straszne słowo... ale to tylko moje zdanie osobiście mi się ścierwo nie podoba