Snajper

Sniper
1993
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 11713
5,7 3 krytyków
Snajper
powrót do forum filmu Snajper

Może się czepiam, ale ta "dżungla" wygląda niczym dobrze utrzymany park w 5-gwiazdkowym resorcie turystycznym. Fotogeniczna przestronność pozwala operatorowi sfilmować wysmakowane kadry z ładną perspektywą powietrzną pod słońce. Żadnego buszu, krzaczorów, przez które trzeba się przedzierać z maczetą w ręku. Nasz greenhorn łapie się każdego pnia czy liany na drodze - nic go nie kłuje, kaleczy ani brudzi. Co do fauny owej "dżungli" - istnieje ona li jedynie jako pohukiwania gdzieś z dala i inne, egzotyczne dźwięki. Nie ma żadnych dokuczliwych moskitów, pająków, mrówek i innego robactwa latającego, czy pełzającego. Węży na drzewach, na ziemi i w wodzie nie uświadczysz. Bohaterowie nocują zanurzenie w sadzawce (sic!), żadna pijawka się nie przyczepia. Istny raj na ziemi :-)
Sorry, ale nawet w filmach typu "Rambo" oglądałem bardziej wiarygodną dżunglę...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 8
bogucjusz

Czepiasz się. W filmach dokumentalnych (np. z W. Cejrowskim, ale i w wielu innych) też nie oganiali się non-stop przed moskitami i w kadr nie właziły im co chwila np.węże, co prawda była to Amazonia, nie Panama lecz to chyba jest prawie to samo. W dżungli żyją na co dzień Indianie i po nich nie widać by byli jacyś podrapani czy pogryzieni, choć współcześnie poza t-shirtami nie mają nic na sobie, a poza tym taki marines ma specjalny strój właśnie do czołgania się po mokrym, nie przyjaznym terenie. Co do nocy spędzonej w wodzie to jeszcze mogę się z tobą zgodzić (mogło być równie dobrze tragicznie jak i bez szwanku), ale czytałem gdzieś o takim przypadku i nie przypominam sobie opisanych, jakichś większych konsekwencji poza ścierpłą skórą. To że sfilmowano dżunglę tak kapitalnie to chyba właśnie duży plus tego obrazu, a mimo całego, uchwyconego jego piękna, ja tak jak i ty nie zapominałem cały czas o dzikości tego miejsca i za te kadry właśnie daję dodatkową gwiazdkę.