Snajper

American Sniper
2014
7,6 256 tys. ocen
7,6 10 1 255533
6,2 55 krytyków
Snajper
powrót do forum filmu Snajper

Czy oglądał juz ktoś Snajpera? Czy warto się na to wybrać?

ocenił(a) film na 3
xtreme2007

Nie warto. Film jest niesamowicie nudny.

ocenił(a) film na 7
xtreme2007

Jestem świeżo po książce i świeżo po filmie... Ksiazka rewelacyjna, must have! Film bez ksiazki moze sie podobać, niestety po przeczytaniu ksiazki, mnie strasznie rozczarował;) pierwszy raz uważam, ze najpierw lepiej zobaczyć film, potem przeczytać książkę;)

MatkaWariatka

To chyba w każdym przypadku tak jest że najpierw film, potem książka. Odwrotnie zawsze jest rozczarowanie. A dla mnie zawsze najgorsze jest to że od czego byś nie zaczął to i tak później wiesz jak sie kończy, albo kto jest mordercą :)

ocenił(a) film na 7
skyter

W każdym, dlatego piszę, że to pierwszy raz kiedy uważam odwrotnie:) w tym przypadku i tak każdy zainteresowany tematem troszkę bardziej wie kim był Chrissie Kyle i jak konczy sie tak historia, wiec jesli chodzi o jej ocenę myśle ze film jest mniej ciekawy niz ksiazka, ktora daje lepszy obraz sytuacji. Wydaje mi sie, ze wiele scen w ogóle nie miało miejsca w prawdziwym życiu, niektóre przedstawione były całkiem inaczej niz w książce, czyli zbytecznie przekolorowane, a kilka ważnych zostało pominiętych. Wolałabym obejrzeć świetny 4godzinny film słowo w słowo na podstawie rewelacyjnej ksiazki:) dlatego myśle, ze najpierw lekki film, a potem ksiazka ukazująca wiele, wiele, wiele wiecej i wiele ważnych szczegółów akcji i życia Chrissa;)

ocenił(a) film na 7
skyter

dokładnie, film nigdy nie umywa się do ksiązki...więc najlepiej albo jedno albo drugie, bo też głupio czytać ksiązkę, gdy zna się zakończenie.

ocenił(a) film na 8
xtreme2007

Warto

ocenił(a) film na 9
xtreme2007

Fenomenalny film gorąco polecam. Jeden z najlepszych filmów wojennych.

darkigor

Zgadzam się,film super. Clint Eastwood jeszcze mnie nigdy nie zawiódł !!

ocenił(a) film na 9
gargus01

Za niedługo będę czytał książkę o tym snajperze i zobaczę czy też będzie fajna. Jak te film ci się podobał to polecam co film wojenny Ocalony naprawdę godny polecenia.

darkigor

Oglądałem go. Ale dzięki za info. Ja również wkrótce zabieram się za książkę

xtreme2007

Gdybym tylko nie czytał książki... było by super. A tak... przeciętną książką zepsułem sobie niezły film.
Zrobienie z polowania na syryjskiego snajpera głównego wątku ciągnącego się przez cztery tury wojny w Iraku....
A potem ten słynny strzał Kyle'a z 2000 metrów, oczywiście skierowany w ww. Syryjczyka - nie, no dlaczego?

No i jeszcze Cooper. Jakiś taki dziwny, mało sympatyczny, mrukliwy. Kyle był niezłym jajcarzem, z poczuciem humoru. Cooper wykreował jakiegoś pseudofilozofa. Chyba najlepiej w stosunku do książki wypadła Taya - Sienna Miller. No i ładniejsza niż oryginał :)

ocenił(a) film na 8
xtreme2007

Dziękuję za wszystkie opinie, zgodnie z tym co mówicie wybieram się do kina na Snajpera w sobotę. Postaram się napisać jakie wrażenia. Książkę przeczytam po projekcji. Znająć życie mógłbym być niemiło zaskoczony. W 99% przypadków tak było, najpierw książka super, a pózniej film o kilka poziomów gorzej. W filmie nie da się tak naprawdę odtworzyć tego co w książce, tych emocji...

ocenił(a) film na 7
xtreme2007

Nie warto. Jeśli chcesz zobaczyć dobry film wojenny to polecam królestwo. Snajper jest zrobiony poprawnie, ale nie rozumiem tego przesadnego wychwalania go. Solidny film na 7/10, nic poza tym.

ocenił(a) film na 6
xtreme2007

Nie idź do kina!!! Szkoda kasy! Książka doopy nie urywa,film tym bardziej! Ja strasznie oczekiwałem tego filmu i Bogu dziękuję,że nie poszedłem do kina. Straszne bym się wkurzylł!!!!!

ocenił(a) film na 3
xtreme2007

Nie warto. Płytka historia o stereotypowym amerykańskim bohaterze. Kompania Braci albo Szeregowiec Ryan dawali smaczek wojny i tego co się dzieje z ludzką psychą. A tutaj? Ani to film wojenny, ani psychologiczny. Jakbyś siedział za szybą i było Ci obojętne co się dalej wydarzy, bo i tak tego nie poczujesz. Jak dla mnie niestety przydługawe rozczarowanie, bo inne filmy C.E. lubię. Nominacja do Oskara? za co?!?