Snajper

American Sniper
2014
7,6 256 tys. ocen
7,6 10 1 255533
6,2 55 krytyków
Snajper
powrót do forum filmu Snajper

Książkę "Cel snajpera" mam już na półce od ponad miesiąca. Zastanawiam się, czy ją przeczytać, czy najpierw obejrzeć film, już mówię dlaczego. Boję się, że książka będzie tak świetna, że film w porównaniu wypadnie blado i wyjdę z kina rozczarowana. Bez czytania, podejdę do filmu na świeżo (i na ślepo) i na takim białym tle łatwiej będzie o satysfakcję, a dopiero potem sobie doczytam i będę jeszcze bardziej zadowolona.

Co sugerujecie?

Mikasa08

Szczerze mówiąc nie oglądałem filmu ale czytałem książkę i w mojej opinii ta książka to nic specjalnego. Ot kolejna książka o specjalisie jakich teraz multum na empikowych półkach, Oczywiście nie jest to książka zła można dowiedzieć się o uzbrojeniu snajperów amerykańskiej armii itp itd cieszy też sporo informacji o naszych chłopakach z GROM ( same superlatywy nie wiem czy tylko w polskim wydaniu ) Mnie książka nie zachwyciła ale to może dlatego że książek pisanych przez komandosów przeczytałem już kilka

ocenił(a) film na 4
Mikasa08

Książka jest słaba, zarówno literacko jak i treściowo. Niestety, umiejętności strzeleckie i osiągnięcia Kyle'a mogą imponować, ale wyobraź sobie książkę napisaną przez kogoś o umysłowości godnej bohatera Contry lub innej podobnie ambitnej gry komputerowej. Bardzo słaba pozycja i kompletnie nieciekawy, płaski by nie powiedzieć jednowymiarowy i antypatyczny bohater. Książkę w skali Filmwebu oceniam na 2-3/10.

Polecam natomiast "Snajpera" autorstwa Howarda Wasdina czy "Niełatwy dzień" Marka Owena.

sunrrrise

Czytałam w ubiegłym roku "Czerwony krąg" i od tego zaczęło się moje pochłanianie książek SEALsów. Następne w kolejce jest "Przetrwałem Afganistan", ale chętnie sprawdzę zaproponowane przez Ciebie w tytułu. Trochę mnie zmartwiliście tymi niskimi ocenami książki. I tak na pewno przeczytam,bo już ją kupiłam.

ocenił(a) film na 4
Mikasa08

"Przetrwałem Afganistan" niestety nie dane mi było przeczytać, ale jakbyś się zabierała za Luttrela to niestety "Na linii ognia" nie mogę z czystym sumieniem polecić. Strasznie chaotyczna i dość płytka pozycja (ciekawostka: SEALsi z Teamów piszą słabo, SEALsi z DEVGRU piszą świetnie - może na kursie ich tego uczą?;).

Interesuje Cię tylko tematyka okołosealsowa czy ogólnie militaria?

sunrrrise

Jednostki specjalne. SEALSi chyba najbardziej. Interesują mnie opisy szkoleń, tematyka broni i jakieś ciekawe misje.
Wcześniej oglądałam jeszcze miniserial "Generation Kill", widziałeś? Polecam całą duszą.
Widziałam też książkę o naszym GROMie i też rozważę jej zakup.

ocenił(a) film na 4
Mikasa08

"Generation Kill" widziałem - bardzo mi się podobał :)

Niestety innych książek o siłach specjalnych nie kojarzę w tym momencie, a na pewno żadnych godnych polecenia. Gdybyś jednak chciała sięgnąć po inne dobre militarne czytadła to polecam

Ed Macy - Pilot Apacza
Dan Hampton - Viper Pilot (koniecznie w oryginale, polskie tłumaczenie jest niestety bardzo słabe)

sunrrrise

A czytałeś "Czerwony krąg"?

ocenił(a) film na 5
Mikasa08

Na książkę szkoda czasu. Zniechęcisz się tylko do Kyle'a ;-) Film mnie nie porwał, ale da się oglądać. Przyznam szczerze, że byłem ciekaw jak Estwood przedstawi psychologiczny aspekt pracy snajpera, ale średnio mnie przekonał. Być może byłem źle nastawiony po huraamerykańskiej książce, w której Kyle sam się przedstawia jako prosty (często w pozytywnym znaczeniu) chłopak z wypranym mózgiem i uzależnieniem od adrenaliny, ale pomimo starań Estwooda, kloc Cooper też nie zdobył mojej sympatii.

ocenił(a) film na 6
no_noname

Dokładnie- książka dupy nie urywa....

ocenił(a) film na 6
Mikasa08

Mimo, że książka nie jest najlepsza to jednak czytałem z zainteresowaniem, gdyż lubię tą tematykę. Literacko słaba i dość chaotyczna, bez składu. Miałem wrażenie, że jak coś mu się przypominało to pisał. Raz o tym, raz o tamtym :) Film obejrzę zdecydowanie.

Mikasa08

Jeslici chodzi o literature wojenna to polecam W choldzie katalonii .G Orwela. A jezeli o czytadla to wspominki O Cariusa z czasow jak to w tygrysie fajnie bylo.