5,9 829  ocen
5,9 10 1 829
Space Battleship Yamato
powrót do forum filmu Space Battleship Yamato

Nigdy wcześniej nie miałem styczności z tytułem Space Battleship Yamato i z Internetu
dowiedziałem się, że zapoczątkował go komiks. Musicie przyznać, że gdyby dodano
zbliżenia twarzy aktorów pod koniec każdej ze scen to powstałaby istna wersja Sci-Fi
Mody na Sukces :)

Oglądnąłem ten film tylko ze względu na efekty specjalne, które tak na prawdę stoją na
poziomie tego co było 10 lat temu (dużo lepsze wstawki pojawiają się w grach
komputerowych).

Sam pomysł statku kosmicznego przypominającego wyglądem pancernik Yamato z
czasów II Wojny Światowej i na dodatek japończycy jako zbawcy całej planety Ziemi? W
1974 roku gdy powstawał komiks może by to przeszło, ale obecnie mamy świetną operę
mydlaną z gatunku Sci-Fi (czyli coś bardzo rzadko spotykanego).

Wracając do tematu mojej wypowiedzi...

Żałuję, że seria Dragon Ball nie doczekała się takiej ekranizacji. Tam mamy
również podobne "filozoficzne" rozmowy przed walkami i sporo zniszczeń. Taka formuła
sprawdziła by się idealnie... niestety amerykanie położyli swoje łapy na DB i pogrzebali
ten tytuł.

ocenił(a) film na 9
marcinprv

"Oglądnąłem ten film tylko ze względu na efekty specjalne, które tak na prawdę stoją na
poziomie tego co było 10 lat temu (dużo lepsze wstawki pojawiają się w grach
komputerowych)."
Ee, chyba nieco przesadzasz z tymi liczbami. Nie mam zamiaru bronić efektów "Yamato" za wszelką cenę, ale pokaż mi proszę Space Operę sprzed 10 lat, gdzie bitwy pokazane są z podobnym rozmachem i detalami?
Ale co do gier się zgodzę. Obecnie są dużo lepsze wstawki (z tym, że przeważnie są to pre-rendery, więc na dobrą sprawę od filmowych efektów niewiele się różnią).

"Sam pomysł statku kosmicznego przypominającego wyglądem pancernik Yamato z
czasów II Wojny Światowej i na dodatek japończycy jako zbawcy całej planety Ziemi? W
1974 roku gdy powstawał komiks może by to przeszło (...)"
Hej, obecnie przechodzą gadające roboty z kosmosu, i amerykanie jako zbawcy całej planety! Dla mnie bez większej różnicy.

"(...) niestety amerykanie położyli swoje łapy na DB i pogrzebali ten tytuł."
Nie martw się, na Yamato też położą. Aktorska wersja "Star Blazers" (czyli SBY przemontowany na potrzeby amerykańskiego rynku) jest zapowiedziana na rok 2013 :).

Pozdro.

ocenił(a) film na 6
FTW

Może to bez celowe porównywać ten japoński film do wielomilionowych amerykańskich produkcji, ale gdzie były lepsze efekty specjalne?

Gwiezdne Wojny - Mroczne Widmo (1999)
Matrix (1999)

Te filmy mają już 12 lat! :)

ocenił(a) film na 9
marcinprv

Matrix nie jest w kosmosie :). Chociaż efekty miał bardzo dobre, wręcz rewolucyjne.
Gwiezdne Wojny cz. 1 - hmm... fakt, były niezłe bitwy, ale czy aż tak? Zbyt dawno oglądałem, nie pamiętam dokładnie. Więc mogę Ci rację przyznać.

Ale czy w Yamato serio było tak źle? Może to ja mam zaniżone wymagania w tej materii, ale patrząc na space opery z ostatnich lat (Battlestar, Stargate Universe/Atlantis, nowy Star Trek), SBY wcale nie wygląda gorzej. Zresztą, przeglądałem recenzje/opinie na zagranicznych forach i tam mają podobne zdanie.

ocenił(a) film na 6
FTW

Jednak okazało się, że tylko najnowsza (III) część z 2005 roku, ma znacznie lepszą oprawę graficzną :)

Pozdrawiam!