Spadkobiercy

The Descendants
2011
6,7 86 tys. ocen
6,7 10 1 86423
7,2 44 krytyków
Spadkobiercy
powrót do forum filmu Spadkobiercy

Dwa główne wątki

ocenił(a) film na 7

Przyznaję, że nie czytałem wszystkich 251 tematów, ale prosiłbym o pomoc, bo nie bardzo rozumiem ten film. Co waszym zdaniem wynika z zestawienia dwóch głównych wątków filmu, czyli problemów rodzinnych Matta i kwestii sprzedaży ziemi? I czemu ostatecznie Matt postanawia jej nie sprzedawać?

ocenił(a) film na 7
olh

może to, że spędzał mało czasu z rodziną, z żoną przez co go zdradziła, to jak wszystko kręci się wokół pieniądza.. To że mieli tak piękny kawałek ziemi, ich mały prywatny raj, o którym z natłoku zajęć i życia konsumpcyjnego zapomnieli.. bo przecież młodsza córka nigdy tam nie była.. zrozumiał, że posiada coś pięknego i są ważniejsze rzeczy niż kasa kasa kasa..
?

ocenił(a) film na 7
annchodi89

Chyba masz rację :-) Najbardziej mi przeszkadzało w filmie właśnie to, że nie widzimy rodziny Matta przed wypadkiem i w zasadzie nie była dla mnie jasna jego przemiana. Mamy powiedziane, że był "zapasowym" rodzicem, ale chciałoby się wiedzieć czemu i jak to wyglądało...

ocenił(a) film na 7
olh

Na decyzję Matta o niesprzedawaniu ziemi wpłynęło to, że się dowiedział, że zyskałby na tym kochanek jego żony, ale też to, że poczuł sentyment do tej ziemi, bo jego przodkowie część ziem wykorzystali, a jego pokolenie nie zrobiło zupełnie nic. Powiedział, że ma siedem lat, by coś z tym zrobić. Może tam rozpocznie nowe życie. Ostatecznie przecież ten film zakończył się optymistyczną nutką.