PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=537189}

Spadkobiercy

The Descendants
2011
6,7 86 tys. ocen
6,7 10 1 86247
7,2 53 krytyków
Spadkobiercy
powrót do forum filmu Spadkobiercy

Poszedłem na ten film nastawiony, że idę na komedię, bo gdzieś mi mignęło, że to komedia... może nawet na filmwebie. To jest naprawdę dobry film, ale nie komedia! Zróbcie coś z tą mylącą klasyfikacją!

miggie

Moim zdaniem jest w porządku: dramat, komedia. W tej kolejności. Jest tu kilka elementów komediowych (najczęściej związanych z postacią Sida), które taką klasyfikację usprawiedliwiają.

p.a.

Kilka wątków komediowych, nie czynią z filmu komedii. Komedia jak każdy gatunek filmowy rządzi się swoimi prawami.

ocenił(a) film na 7
loui_

Moim zdaniem chodzi tu o fakt, że sceny dramatyczne są rozgrywane w sposób komediowy. Np. kiedy nasz główny bohater wyrzuca wszystko swojej żonie i co chwilę mamy przebicie na jej wyraz twarzy. Nie mówię, że to jest śmieszne, ale ten grymas przełamuje klasyczny ton w takich scenach. Jest tak sfilmowany, że mimowolnie pełna powaga ustępuje i mamy rozładowanie emocji. Natomiast na pewno nie jest to komedia w pełnym tego słowa znaczeniu.

ocenił(a) film na 6
miggie

To odwrotnie niż w naszym sejmie. Tam to dopiero jest komedia choć właściwie jest to dramat.

ubikxxx

I pomyśleć, że to wypowiedź sprzed 11 lat.

miggie

Bo to nie nasi Spadkobiercy z TVN4 :D

miggie

Jestem tego samego zdania. Ktoś, kto chociaż trochę przeżył to, co pokazane jest w tym filmie, odbiera go inaczej. Komedia? Kilka razy uśmiechnęłam się, serio, bo ktoś dostał w twarz. Chodzi o teksty przy tym wypowiedziane. Nie o całą fabułę.