Spadkobiercy

The Descendants
2011
6,7 86 tys. ocen
6,7 10 1 86423
7,2 44 krytyków
Spadkobiercy
powrót do forum filmu Spadkobiercy

KSIĄŻKA

ocenił(a) film na 7

Ludzie, przeczytajcie najpierw książkę, bo warto. W odwrotną stronę pewnie nie zadziała ;) Jeszcze nie widziałam filmu, ale na pewno obejrzę, bo książka jest świetna, a sami wiecie, ile rzeczy trzeba uprościć, żeby z powieści wyszedł zgrabny film. Cała historia opowiedziana jest z perspektywy męża. To bardzo ważne, bo to przede wszystkim on musi sobie poradzić z nową sytuacją. Patrzy na te swoje córki trochę jak na alienki z kosmosu, ale widać, że je kocha i chce dla nich jak najlepiej. Żonę też kocha i tutaj warto zapytać, co powinien zrobić i czy my kochalibyśmy ją tak samo w podobnych okolicznościach? I jeszcze dla Sida trzeba przeczytać tę książkę. Jestem super ciekawa, jak pokażą go w filmie. I humor. Humor i ciepło tej bardzo poważnej i trudnej książki, robią wrażenie. Czytajcie, czytajcie!

ocenił(a) film na 9
mykicki

Słyszałem, że w książce dużo uwagi poświęcono także kwestiom kulturowym - tradycja, przodkowie, ziemia i te sprawy. Racja?
Zapewne kiedyś się na powieść skuszę, choć zdaje sobie sprawę, że to nie będzie już równie fascynujące jak w twojej sytuacji - przed obejrzeniu filmu i zapoznaniu się z przebiegiem fabuły.
Jeśli chodzi o Sida to nie ma go w obrazie zbyt dużo, ale jak już się pojawia to wywołuje szeroki uśmiech na twarzy ;).

ocenił(a) film na 7
jojok21

Powiedziałabym, że 'dużo' to słowo na wyrost, ale owszem, autor poświęca uwagę i temu. Odczekaj chwilę, a później przeczytaj książkę poniekąd na nowo ;)
Jeszcze nie obejrzałam filmu, ale obejrzę. Szkoda, że Sida jest mniej niż więcej. Dobrze przynajmniej, że się człowiek od niego uśmiecha ;)

ocenił(a) film na 9
mykicki

Ja najpierw obejrzałem film, a następnego dnia zacząłem czytać książkę i bardzo mi się podobała. Widać w drugą stronę też czasem działa. Wątki, których nie było w filmie, a są w książce, sprawiają, że czyta się jakby rozwinięcie historii, to jest przyjemne wrażenie. :)