Spadkobiercy

The Descendants
2011
6,7 86 tys. ocen
6,7 10 1 86423
7,2 44 krytyków
Spadkobiercy
powrót do forum filmu Spadkobiercy

Nuda

ocenił(a) film na 2

Po filmie nominowanym do oscara spodziewałam się czegoś lepszego. Już dawno się tak nie wynudziłam na filmie. Opowiedziana zwykła historia ze śmiercią w tle. Sądząc po tytule (przynajmniej tym polskim) film jest o tym jak Matt i jego kuzyni chcą sprzedać spory kawałek hawajskiej ziemi, która jest ich dziedzictwem od pokoleń. Ale ten wątek właściwie nic nie wnosi do filmu, więc wprowadzili bardziej dramatyczny wątek śmierci członka rodziny, który sam w sobie był wzruszający, ale w jakim filmie nie jest. Jeśli by brać pod uwagę oryginalny tytuł (tł. potomkowie) to może też chodzić o córki które przechodzą dziwną metamorfozę z rozrabiaków w grzeczne dziewczynki. A jeśli film miał opowiadać historię ojca który musi uporać się z obowiązkami rodzicielskimi to nie wiem po co dodali ten watek z tą sprzedażą ziemi.
Twórcy filmu zamiast się skupić na jednym wątku i go porządnie rozbudować stworzyli dwa nakładające się na siebie wątki w których jest wiele braków. Np. jak to się stało że Scottie nie wiedząc jeszcze że jej mama umrze zrobiła się taka grzeczna, a jeszcze przed chwilą klęła jak szewc? Albo co Matt zamierza zrobić z tą ziemią? i czy kuzyni go dopali ;p
Ogólnie szkoda czasu :/