PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=842826}

Spider-Man: Poprzez multiwersum

Spider-Man: Across the Spider-Verse
2023
8,1 53 tys. ocen
8,1 10 1 52712
8,2 70 krytyków
Spider-Man: Poprzez multiwersum
powrót do forum filmu Spider-Man: Poprzez multiwersum

Jak oceniacie postać Spota w tym filmie?
Gdzieś czytałem, że ten "dalmatyńczyk", jest jedną z najgorszym postaci w świecie Spider-Mana. Wie ktoś może dlaczego?
Ja uważam jego projekt postaci za bardzo wymagającego przeciwnika. W filmie pokazywano bowiem jak łatwo jest w stanie się teleportować, wyrzucać przeciwników z dala od siebie oraz obrzucać ich pobliskimi przedmiotami. Sama walka z nim powinna bazować wyłącznie na atakach dystansowych, gdyż walka w zwarciu z nim byłaby prawie zupełnie bezużyteczna - można atakować jedynie białe elementy ciała, i jak ognia unikać tych czarnych plam, by nie przekierował ataku na osoby lub obiekty stojące w pobliżu (wszyscy chyba znają scenę z komiksów, w którym Spider-Man uderzył sam siebie w głowę chcąc zaatakować Spota). Ludzie wychwalali ponadto jego przemianę po uzyskaniu pełnej mocy - scenę porównywano z najlepszymi horrorami.

Jeśli chodzi o jego osobowość to od razu dał mi skojarzenia z Megamocnym (film Dreamworks o tym samym tytule) oraz Twicem (anime "My Hero Academia"). Tak naprawdę jest to bowiem sympatyczny i pogodny człowiek, który poczuł, że musi zostać złoczyńcą z powodu Mocy, która uniemożliwiła mu normalne życie. Jego motywacją jest z kolei zaimponowanie Spider-Manowi jako jego arcywróg, zgodnie z logiką, iż złoczyńcy i bohaterowie są obydwoma częściami tego samego medalu (Zderzacz stworzył ich obydwu). Jego żądzę podsyca również to, że wszyscy kpią z jego wyglądu i nikt nie traktuje go poważnie.

Jak zatem wyglądał komiksowy pierwowzór, że postać ta została uznana za jedną z najbardziej zbędnych w uniwersum Marvela?
P.S. Co uważacie o głosach, iż prawdziwym wrogiem Milesa nie jest tutaj Spot, tylko Miguel O'Hara?
Ja osobiście nie uważam Spider-Mana 2099 za antagonistę, tylko za przejaw zdrowego rozsądku, którego nie chce zaakceptować Morales. Symbolizuje to zresztą fakt, że kiedy Miles uratował ojca dziewczyny tego hinduskiego Spider-Mana cały jego świat zaczął się rozkładać (potwierdzenie teorii, że nie wolno naruszać "zdarzeń kluczowych").
O'Hara stanowi moim zdaniem ucieleśnienie sloganu "Bohater poświęci ukochaną osobę dla świata. Złoczyńca poświęci świat dla ukochanej osoby".

ocenił(a) film na 9
religawojtek

Dla mnie postac Spota byla swietna. Podobalo mi sie to, ze nie chcial zabijac innych tylko wlasnie jedna osobe - Spidermana, za to ze zniszczyl mu zycie.

ocenił(a) film na 9
Damiann17

Malo tego, fajnie, ze pokazali go jako fajtlape na poczatku, a pozniej stal sie prawdziwym zagrozeniem dla Milesa i swiata.

ocenił(a) film na 7
religawojtek

Zły jest ewidentnie Spiderman 2099. Spot to tylko cover-up żeby popychać fabułę do przodu i uzasadniać podróże głównego bohatera.