PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9695}
6,7 354 tys. ocen
6,7 10 1 354015
6,3 68 krytyków
Spider-Man
powrót do forum filmu Spider-Man

!

ocenił(a) film na 3

Najgłupszy film od Marvela !!! Spiderman strzelający sieciami które wydobywają mu się wprost z nadgarstka i całe tony nieścisłości DNO !

oicyp

kretyński post lol

Patty Diphusa

W stu procentach popieram. Prawie brak argumentacji.

oicyp

Wiesz że z czasem Peter zmutował i sieci NAPRAWDĘ wydobywały się z gruczołów na jego nadgarstkach? Być może nie było to od razu, jak na tym filmie. Jednak twórcy zechcieli pójść na skróty i nie robić historii z siecio-splotami. Przeszli na sam koniec ;).

ocenił(a) film na 9
andrzej_goscicki

he ? jak został zmutowany to tylko dostał ten "pajęczy zmysł" i zdolność chodzenia po ścianach a "sieć" sam wymyślił :) zrobił jakieś gówno umocowane do nadgarstka ...
I w tym filmie właśnie mi się to nie podoba

Raiton

Tak jak napisałem: z początku faktycznie posługiwał się sieco-splotami, czyli wspomnianymi przez ciebie urządzeniami do tworzenia sztucznej pajęczyny. Jednakże im dalej w głąb komiksów, gdzieś tak około 2004 roku, Peter zaczął mutować. Najpierw przeobraził się w ogromniastego pająka, a kiedy wrócił do formy ludzkiej, mógł puszczać sieć "naturalnie" bez pomocy siecio-splotów ;).

Mutacja która nastąpiła po ugryzieniu pająka, ta po której stał się Spider-manem, nie była ostatnią.

Obecnie, komiksowy Peter nie korzysta ze "wspomagaczy" i jest prawdziwym człowiekiem-pająkiem. Nie wiem jak w serii Ultimate, bo na niej się nie znam.

ocenił(a) film na 6
andrzej_goscicki

Kolejny plus dla Niesamowitego bo tam nie idą na skróty

speedcube

...i zamiast tego marnują czas filmowy na dopowiadanie zbędnych, nudnych detali, rzeczywiście plus!

andrzej_goscicki

"Obecnie, komiksowy Peter nie korzysta ze "wspomagaczy" i jest prawdziwym człowiekiem-pająkiem. "

Nieprawda. Przecież po One More Day Peter znów musi korzystać z sieciosplotów, bo Mephisto cofnął mnóstwo wydarzeń z życia Parkera. Peter stracił wszystkie te nowe moce, które nabył w czasie następnych mutacji. Chyba że coś się zmieniło, bo od całkiem dawna przestałem czytać komiksy o Spider-Manie (m.in. przez wspomniany event One More Day).

Peeves

Tego nie wiedziałem. Wiedziałem jedynie że Mephisto sprawił, że każdy zapomniał prawdziwej tożsamości Spider-mana (wydarzenia z Civil War).

andrzej_goscicki

Tak jak wyżej napisano Spider-Man powrócił do sieciosplotów po OMD.

W świecie Ultimate, Peter nie żyje - przez całą karierę używał jedynie siecioplotów. Jego żenski klon - Spider-Woman wystrzeliwuje sieć z palców, co Parker nazwał obrzydliwym :D

Jego następca - 13-letni Miles Morales także nie potrafi wytwarzać sieci, a nawet nie korzysta z siecioplotów (nie umie ich skonstruować jak na dzieciaka przystało) i patroluje ulice przez przeskakiwanie budynków (inna sprawa, że moce jak niewidzialność, jad paraliżujący wynagradzają mu te braki). Być może wkrótce otrzyma swoją parę urządzeń od Petera z głównego świata w serii Spider-men.

SS_93

W Ultimate Peter NIE ŻYJĘ!?

*upadł na podłogę*

andrzej_goscicki

Zmarł rok temu. Najlepiej, jeśli sam się z tym zaznajomisz.

Historia "Śmierć Spider-Mana" - Ultimate Comics Spider-Man (numery 155-160)
Pogrzeb - Ultimate Fallout numer 1
Pojawienie się nowego SM - Ultimate Fallout numer 4
Jego przygody - Ultimate Comics Spider-Man v2

Możesz znaleźć te komiksy w języku polskich, wpisując "tymektransl" do wyszukiwarki (UCSM jest aktualnie przetłumaczony do 5 zeszytu, w US wyszło już 12).

SS_93

No i Bendis rysuje jeszcze miniserię Spider-men (aktualnie 3 z 5 wydanych numerów), w której Peter z głównego świata trafia do Ultimate, poznaje Milesa, oraz los jego odpowiednika. Komiks będzię miał pewien wpływ na UCSM v2, więc wypadałoby znać. Ale to tylko po angielsku.

SS_93

Jak będę miał czas to... Najprawdopodobniej i tak nie przeczytam ^^. Ale dzięki za informację ;). Jak dla mnie świat Ultimate "padł z kretesem". Poważnie? Spider-man bez Peter'a Parker'a? A Iron Man'em to pewnie Rhodney zostanie! (tak, wiem że kiedyś nim już był, ale chcąc nie chcąc, było to chwilowe)

SS_93

Czasem żałuję, że nie czytam komiksów, bo tam dużo fajnych histori jest i można się dowiedzieć więcej o bohaterach. Ale potem przypominam sobie, że nie mam na to czasu, ani kasy.

andrzej_goscicki

tylko film jest z 2002

Dynekk

Hej faktycznie! ^^ Muszę to dokładniej zbadać... Może komiksy poszły za wzorem filmu? I kiedy ludziom się to nie spodobało, postanowili to odwrócić.