Split

2016
7,3 199 tys. ocen
7,3 10 1 198688
6,1 55 krytyków
Split
powrót do forum filmu Split

Witam serdecznie. Czy coś wiadomo odnośnie samej fabuły filmu czy niezbyt ? Bo po trailerze można wywnioskować jedynie że facet ze schizofrenią porywa dziewczyny i je więzi ale kiedy McAvoy mówi o bestii to jest taki twist i nie bardzo wiadomo o co chodzi i co ma na myśli ?

użytkownik usunięty
Kolejorz168

liczysz na wyjaśnienie odnośnie Bestii? Jeśli film będzie tak dobry jak zwiastun to wracamy poziomem do Szóstego zmysłu, a to znaczy, że do póki nie zobaczysz to ci nie zdradzą o co chodzi z bestią. A bohater granby przez McAvoya jeśli dobrze usłyszałem, ma 23 świadomości, czyli Fight Club to w ogóle pikuś jest przy tym, był jeszcze film Tożsamość, tam było chyba 9. 23 to strasznie dużo i mam nadzieje, że twórcy się nie pogubili w tym wszystkim i będzie to w miarę czytelne. Gdyby Bestia była jedną ze świadomości to byłoby to w tym momencie za proste, tak mi się wydaje. Zbyt oczywiste...

Właśnie nie liczę że tą Bestię wyjaśnią w trailerze i mam nadzieję że nie będzie ona jedną z tożsamości bo to by było zbyt oczywiste. Po prostu tak jak napisałem wyżej, ten motyw z Bestią to jest taki twist ktory mnie totalnie zaskoczył i nie bardzo wiedziałem jak to odebrać. Szczerze powiedziawszy zaskoczył mnie ten zwiastun i to nawet bardzo i dlatego z jeszcze większą chęcią go obejrzę. W Tożsamości (tej z Cusackiem, bo była jeszcze z Neesonem ) chyba było ich 10 z tego co kojarzę ale mogę się mylić bo już na 100% nie pamiętam aż tak dokładnie tego filmu.

Kolejorz168

Czy nie jest to historia wzorowana na perypetiach belgijskiego pedofila, który również dziewczęta porywał oraz więził. Później jego rodzice zmienili nawet nazwisko ze wstydu. Sprawa była o tyle głośna, że mówiło się o jego powiązaniach z siatką pedofilską sięgającą nawet szczytów struktur UE.
Pozdrawiam serdecznie.

szambelan

Historia jest wzorowana na postaci Billy'ego Milligana, nie żadnego belgijskiego pedofila.