ktoś może mi wytłumaczyć w jaki sposób łączy się to z filmem z 2000 roku pod tytułem Niezniszczalny ? Rozumiem że to ten sam świat te same 'uniwersum' ? Filmu jeszcze nie widziałem ale ma powstać crossover obydwu więc na pewno nadrobie. Póki co wsytarczyła by mi odpowiedź na powyższe pytanko : )
A choćby to że na koniec masz Dunna (Willisa), bohatera "Niezniszczalnego". Shyamalan miał w planach trzy części ale jako że pierwszy film nie za bardzo się przyjął to niestety jego plany co do trylogii zostały pokrzyżowane. Postać w Splicie grana przez McAvoya miała pojawić się już w Niezniszczalnym ale Shyamalan nie do końca wiedział jak ją tam wprowadzić więc po prostu tego nie zrobił. Jest w Split scena gdy Dennis/Kevin tuż przed metamorfozą zostawia bukiet kwiatów w metrze w którym to doszło do "tragedii" z Niezniszczalnego i w której prawdopodobnie zginęła jego matka lub ojciec.
Sam film to nie crossover co ukryty sequel z 16 letnim opóźnieniem zaś "Glass" który jest już następny w kolejce będzie zwieńczeniem tego co Shyamalan miał w planach już te 16 lat temu.
Pozdrawiam