Spotkanie

The Visitor
2007
7,4 9,0 tys. ocen
7,4 10 1 9010
7,3 12 krytyków
Spotkanie
powrót do forum filmu Spotkanie

Przebrnąłem przez niego niewzruszony. Nie wiem o co tyle szumu. Raz, że reżyser chce wzbudzić w nas współczucie dla kogoś kto złamał prawo, dalej dla kogoś kto nie daje sobie rady ze swoją samotnością. O ile to drugie może wzbudzić jakiekolwiek pozytywne odczucia o tyle to pierwsze na pewno nie powinno, ale o dziwo wzbudza.

ocenił(a) film na 9
Charlie_M_

Dla człowieka prawo moralne jest nadrzędne względem państwowego, właśnie to odróżnia nas od zaprogramowanych maszyn. Gdyby prawo nakazywało Ci mordować ludzi też byś to robił?

Charlie_M_

Myślę, że trochę spłyciłeś wymowę tego filmu - nie chodzi tylko o łamanie prawa państwowego i nie radzenie sobie z samotnością.
Ad. pierwsze - właśnie, w Tareku wygrała chęć ryzyka, postawienie wszystkiego na jedną kartę - w imię spełnienia marzeń o lepszej przyszłości. Nie popełnił straszliwego przestępstwa, po prostu nie do końca wypełnił obowiązki. Próbował dążyć do szczęścia własną drogą, przy okazji wpasowując się w wymogi społeczne na tyle, na ile mógł.
A Walter - podobnie, próbował sprostać oczekiwaniom ze środowiska pracy, ale nie miał już dawniejszych motywacji, wypalił się. Więc, nie krzywdząc nikogo, próbował być szczęśliwy, odsuwając od siebie unieszczęśliwiającą go pracę.
Również Zeinab i matka Tareka - chciały być szczęśliwe, próbując w miarę własnych sił zrobić to, co by je do szczęścia przybliżało.
Dla mnie to piękna liryczna opowieść o prywatnych walkach, które toczy każdy z nas, bez względu na pochodzenie, kolor skóry, wyznanie - toczymy bój o własny los. I że ciężko jest go toczyć samotnie; że o wiele łatwiej toczyć go, kiedy ktoś nas wspiera. Czasami pomoc przychodzi z najbardziej nieoczekiwanej strony... I że warto zaryzykować - zobaczyć człowieka takiego jak my sami w ludziach, którzy są obok nas. Warto zaryzykować zrobić dla nich to, co chętnie sami byśmy otrzymali. Może nie skończy się to bajkowym happy endem, ale na pewno przyniesie dużo dobrego :).

ocenił(a) film na 9
trajektoria

dzięki za ten wpis!!! :) nie do końca rozumiem jak można ten film sprowadzić do próby wzbudzenia współczucia do kogoś kto złamał prawo... mi ten film pokazał radość z życia której mi tak bardzo brakuje czasem w moim i przypomniał jak bardzo należy doceniać to co się ma :)

wilczek7

Bardzo proszę :).
Carpe diem!

ocenił(a) film na 6
Charlie_M_

Jaka szkoda, że mało jest tego typu głosów. Tym bardziej cenię te pojedyncze.
Po wielu wpisach na tutejszym forum widzę, że zdaniem ich autorów sympatyczny człowiek jest zwolniony z przestrzegania prawa imigracyjnego...
a nielegalne przebywanie na terenie innego kraju odbierane jest jako pozytywna postawa, lub przynajmniej usprawiedliwiona.