Ten post stanowi przestrogę dla wszystkich którzy zamierzają wybrać się na ten film do kina.
Byłem wczoraj na seansie, nie powiem do połowy film był całkiem przyjemny. Szybka akcja,
próby zmiany kamery, chęć ukazania tego co było, nawiązanie do stylu Xaviera Dolana.
Tworzyło fabułę którą widz chce zgłębić , chce poznać cel, motyw tego filmu. I co dostaję na
koniec ??
2 nastoletnie dziewczyny zabijające kilkunastu "murzynów", gangsterów, mających nie jednego
zabitego na sumieniu. Strzelających z maszynowych pistoletów trzymanych w jednym ręku. I po
tym wszystkim dzwoniących do swoich mam, żeby powiedzieć że będą lepsze i pójdą na
studia. Boże gdzie tu sens i logika ? Ale w sumie to takie amerykańskie, zabijasz murzyna i
wiesz że trzeba iść na studia. Po seansie wiele osób krytykowało film na głos, stwierdzając że
większego gniotu nie widziało. Mam nadzieje że moja opinia pomoże przy wyborze tego filmu.
ps. widzę wiele osób z marketingu tego filmu, zachwalają za wszelką cenę i próbują skłonić do
pójścia do kina. Nie krytykuje, moje zdanie i opinie znacie
"Nikt nigdy tak pieknie nie pokazal Ameryce srodkowego palca, jak Harmony Korine. Spring break forever, bitches" Tyle o filmie, jest genialny.
Nigdy nie nazwałabym tego filmu genialnym. Jest tak naprawdę o niczym, przez pół seansu zastanawiałam się po co został nakręcony. Po godzinie filmu chciałam wyjść z kina.
Sporo scen, które miały szokować tak naprawdę nie wiadomo po co. Reżyser chyba nie mógł się zdecydować czy to ma być pastisz, czy film o nastolatkach dla nastolatków. Dialogi słabe, kilka razy w ciągu zdania powtarzane było to samo. Film niesamowicie rozciągnięty w czasie. Nie polecam.
no dobra a oglądałeś jakikolwiek inny film tego reżysera? Twórczość reżyserów niezależnych, tworzących dogmę (w tym wypadku amerykanską) interpretuje się inaczej niż wszystkie inne hamerykańskie produkcyjniaki. To jest film, który należy oglądać z przymrużeniem oka, nie traktować doslownie. A poza tym warto by przeczytać wywiad z tym reżyserem, świetnie tłumaczy to, co film zawiera a czego nie wszyscy są w stanie dostrzec. Generalnie z tym filmem jest tak, jak np. z Death Proof, musisz wiedzieć co było u źródła żeby prawidłowo odczytać dzieło :)