Stań przy mnie

Stand by Me
1986
7,6 36 tys. ocen
7,6 10 1 35936
7,7 32 krytyków
Stań przy mnie
powrót do forum filmu Stań przy mnie

Czy kojarzycie jakieś filmy o podonym klimacie? Mi przychodzą do głowy tylko dwa: Goonies (1985) i Władca much Lord of the Flies (1990). Jeżeli znacie jakieś filmy o tak niezapomnianej atmosferze to proszę o odpowiedź. Pozdro.

ocenił(a) film na 10
Daredevil_2

Przypomniała mi się „Kraina wiecznego szczęścia” /”Hearts in Atlantis” 2001/, w której David Morse wraca wspomnieniami do dzieciństwa i miasteczka, w którym dorastał wraz z dwójką przyjaciół oraz tajemniczego faceta /Anthony Hopkins/, który był dla niego przez ułamek wieczności „nauczycielem życia”:

”Człowiek młody przeżywa chwile takiego szczęścia, jakby żył w Krainie Wiecznej Szczęśliwości. Potem dorastamy i serca nam pękają.” /Anthony Hopkins – Ted Brautigan/

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
killashandra

Ogolnie jestem fanem filmów w których akcja dzieje sie w latach 50/60. Zna ktos moze jakies godne polecenia? Nie koniecznie dokładnie tego typu

ocenił(a) film na 7
Motorcycle_Boy

Nie wiem na pewno, jakie to są lata, ale podobny klimat ma jeszcze "Koniec niewinności" i "Wojna guzików", do tego jeszcze dwie części "Sandlot" . Troche doroślejszy jest film "Syreny" z 1990 roku. Jak ktoś oglądał dawno temu film "Digger" to wie, o czym piszę...

Lata 50/60-te i okolice to jeszcze takie filmy jak: "Wojna" z 1994, "Radio Flyer" z 1992, "Złap mnie, jeśli potrafisz" przechodzi przez lata 70te, "Forever Young" z Gibsonem nawiązuje do tamtych czasów, wszystkie filmy ganksterskie typu "Chłopcy z ferajny", "Prawo Bronksu", czy "Uśpieni", no i oczywiście najlepszy film świata rozpoczyna sie w tamtym okresie - mówię o obrazie Roberta Zemeckisa "Forrest Gump".

Pzdr.

B__Belweder

najlepszy film swiata ? To chyba ojciec chrzestny a nie ta pzesldozona historyja pomyja.

ocenił(a) film na 10
Zandarm

Zgodnie z moim doswiadczeniem, takie opinie o Forrescie Gumpie maja ludzie malo inteligentni, a przede wszystkim z niewielka wiedza, ktorzy nie rozumieja wielu nawiazan do histori i kultury, przenosni etc. Zadna z osob, ktore szanuje za poziom intelektualny nie wyrazala podobnych opinii. Moze Ciebie ta zasada nie dotyczy, ale po glebi Twojego komentarza stwierdzam, ze chyba jednak tak.

trish1984

Forrest Gump to fil m o tym, że w Stanach każdy, nawet debil, może zrobić karierę... ludzie wszyscy źle go i nie właściwie interpretują:)

ocenił(a) film na 7
Zandarm

no jezeli "Forrest Gump" to przeslodzona historyjapomyja to juz lepeij sie nie wypowiadaj...

ocenił(a) film na 9
Motorcycle_Boy

Diner , akcja tego filmu dzieje sie w latach 50-tych, no i przede wszystkim film warty obejrzenia

ocenił(a) film na 9
killashandra

A dlaczego oni zrobili z Bobby'ego Garfielda Davida Morse?

ocenił(a) film na 10
Daredevil_2

jestem fanka takich filmow. Sprawdz sobie Coupe de ville (niebieski cadillac), Now and then (koniec niewinnosci).

ocenił(a) film na 10
Linka

Dzieki za informacje. Na pewno rzuce okiem na wszstkie tytuły.
A co do Forresta Gump'a to równiez uwazam ze to najlepszy film w historii kina. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Motorcycle_Boy

"Cudowne lata" - co prawda serial a nie film i akcja rozgrywa się w końcu lat 60 i początku 70 ale myślę,że można znaleźć sporo podobieństw.

ocenił(a) film na 10
Daredevil_2

Jest jeszcze film pt. "Moja dziewczyna" ("My Girl") co prawda akcja nie toczy sie w latach 50' czy 60' tylko w 70' ale jest to film o dzieciecej przyjaźni miedzy chłopcem a dziewczynką.! nie zdradze zakończenia filmu napisze tylko, że zawsze mnie on wzrusza.!!! pozdrawiam

Daredevil_2

Nie zapominajmy o o "TO" również na podstawie Kinga.

użytkownik usunięty
Daredevil_2

A może "Człowiek bez twarzy" Mela Gibsona? Dobry, solidnie zrobiony film.

ocenił(a) film na 8

"ostatni seans filmowy"