PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30808}
7,9 35 tys. ocen
7,9 10 1 34570
8,9 49 krytyków
Stalker
powrót do forum filmu Stalker

W tym roku przygotowuje się do matury. Wybrany prze zemnie temat prezentacji to "Dzieło literackie a jego filmowa adaptacja". Stalker i Piknik na skraju drogi wydają mi się świetnym przykładem. Tyle tylko, że nie widziałem jeszcze filmu a popularne w Polsce wydanie "Klasyka kina radzieckiego" dostaje bardzo słabe recenzje. Zależy mi na wydaniu w bardzo dobrej jakości z oryginalną muzyką. Co możecie mi polecić?

RM_Wieslaw

"klasyka" jest chyba jedyną w Polsce opcją na oficjalny DVD Stalkera.

w UK (amazon.uk) znalazłem dwa wydania
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_ss_c_2_7?url=search-alias%3Ddvd&field-ke ywords=stalker&sprefix=Stalker

ocenił(a) film na 10
RM_Wieslaw

W Polsce niemal na 100% nie uraczysz innego na DVD. TVP kultura ma nieco inną wersje filmu, (ale z tego, co wiem gorszą niż DVD)

A Wydanie z KKR jest dobre, na prawdę nie wiem, do czego się tu można przyczepić... jakość obrazu jest jak najbardziej poprawna (a na pewno lepsza niż kopie z Internetu) A co do dźwięku to wiadomo jest nieco inny, ale czy aż tak zły? Ja bym zrobił tak... Kupił na DVD (warto mieć) obejrzał, a ten zmieniony dźwięk uzupełnił o jakąś kopię z Internetu z mono dźwiękiem i będziesz maił całość.

Poza tym w wybranym przez ciebie temacie raczej musisz się skupić na przesłaniu, fabule i środkach przekazu wizualnego... Fakt muzyka będzie ważna, ale myślę, że jeśli rozwiniesz 3 pierwsze punkty wystarczająco, to na maturze zdobędziesz masę punktów. No i jest fakt że ci nauczyciele będą musieli zobaczyć Stalkera (chodź znając życie to będziesz gadał a oni przytakiwać nie znając filmu) a w innej edycji niż ta DVD będzie trudno :-)

szczepan600

pamiętajmy, że film z 1979 - nie spodziewaj się, że będziesz miał "ultra crispy" obraz i mega surroundowy dźwięk, poza tym - tak jak pisze szczepan - to sprawa II/III rzędna w twojej sytuacji .

ocenił(a) film na 10
sim.gishel

Na Amazonie widać też Wydanie na VHS : -) jestem pewny że ma stary dźwięk :-) (w sumie jakby było na allegro to bym sam kupił w ciemno... cholera kocham kasety :-) )

Od siebie dopowiem tylko ze wydanie KKR moim zdaniem jest B.Dobre... mi wystarczy (ale ja twierdzę że i VHS wystarczy by coś obejrzeć i się tym cieszyć... wiec wiesz :-P), no i są nawet dość ciekawe dodatki.

ocenił(a) film na 10
RM_Wieslaw

Świetny temat i świetny film do porównania ;) Ja porównywałem na ustnej maturze trzy utwory ze swoimi ekranizacjami: "Jądro Ciemności", "Rozmowy z Katem" i "Na Zachodzie bez zmian". Co do Stalkera, to ja widziałem go tylko w Klasyce Kina Radzieckiego i w TVP kultura.