PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9748}

Star Trek

Star Trek: The Motion Picture
1979
6,9 11 tys. ocen
6,9 10 1 11482
6,0 8 krytyków
Star Trek
powrót do forum filmu Star Trek

8/10 - świetne kino SF

użytkownik usunięty

ST:TMP był jednym z pierwszych filmów jakie nagrałem sobie na VHS wieki temu (w dodatku knocąc coś z ustawieniami, tak, że film miałem nagrany bez kolorów i pamiętałem go przez to jako czarno-biały). Star Trek: The Motion Picture to pierwszy z długiej serii filmów kinowych spod znaku ST, chyba najbardziej się wyróżniający swoim tempem i klimatem - film jest po prostu wolny. Akcja toczy się do przodu z szybkością kulawego żółwia, dłużyzny nieraz dają się we znaki (jak chocby scena gdy Kirk i Scotty lecą na pokład Enterprise i przez jakieś 5 minut mamy okazję podziwiać statek z każdej możliwej strony), a fabuła jest dośc prosta i chyba tylko w jednym momencie ma miejsce całkiem fajne zaskoczenie. Mimo to jakoś lubie ten film i mam ochotę obejrzeć go znowu mimo że dopiero co go widziałem (DVD już w drodze).

Jedną z największych zalet jest muzyka - Goldsmith stworzył prawdziwe arcydzieło, a soundtrack z tego filmu z miejsca wskoczył do mojego top-10 najlepszych/ulubionych ścieżek dźwiękowych, szkoda, że twórcy kolejnych częsci uznali, że muzykę zrobi już kto inny i że nie ma być ona utrzymana w tym klimacie co muzyka z The Motion Picture...

8/10

ocenił(a) film na 8

wczoraj oglądałam
cholera, zrobił na mnie większe wrażenie niż ten nowy.. ten klimat, napięcie gdy Enterprise wleciał w ten obłok a potem okrążał statek.. tego właśnie mi brakowało w nowym ST
no i sceny na mostu - brawa dla oświetleniowca, bo mimo prostoty i lekkiej kiczowatości scenografii i strojów, te sceny były jak z filmu noir

ocenił(a) film na 8
diana6echo

Właśnie kończyłem oglądać dodam że nie oglądałem tego nowego, pierwszy film zrobił na mnie mega wrażenie te efekty powiem jedno zajebiście by się oglądało się kinie.Świętna gra aktorów naprawdę mogę nawet powieć że lepszy niż serial,ta muzyka polecam!!!!!!! ocena 8/10

ocenił(a) film na 10

Tak, mi też się bardzo podobał ten film. Ma u mnie pierwsze miejsce w rankingu filmów Treka :)

ocenił(a) film na 1

Mam nieco odnienne zdanie niż Wy. Dla mnie to jest wyjątkowo nudny film. Jakby wyciąć te wszystkie dłużyzny, to może powstałby jakiś fajniutki filmik SF. Chociaż i tak w to wątpię. To że TMP jest nudny, to także przyczyna gry aktorskiej, która moim zdaniem nie wykracza poza zdolności Szkolnego Kółka Teatralnego. Muszę jednak podkreślić, że muzyka przedstawia wysoki poziom. Nie zauważyłam też żadnego klimatu ani napięcie, więc jeśli ktoś tak twierdzi to mija się z moimi poglądami.
Z chęcią oglądnę jednak pozostałe części, aby się przekonać, że są dużo lepsze od pierwszej (mam taką nadzieję).