PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9748}

Star Trek

Star Trek: The Motion Picture
1979
6,9 11 tys. ocen
6,9 10 1 11482
6,0 8 krytyków
Star Trek
powrót do forum filmu Star Trek

Kurczę- dzięki temu filmowi odżyły moje wspomnienia o serialu i ogólnie o mojej młodzieńczej fascynacji sf. Szczerze mówiąc już pozapominałem postaci i ogólna atmosferę tej serii. Ale "The Motion Picture" to na prawdę wciągające SF, pełne akcji, trzymające w napięciu, zaskakujące zakończeniem i pełne świetnych efektów specjalnych. Co prawda to ostatnie może trochę przeszkadzać, bo ultra długie sceny gdzie kamera każe nam oglądać kolejne statki kosmiczne i otoczenie służą jedynie pokazowi nowych możliwości kina lat 70 a nie rozwojowi fabuły. No i aktorzy telewizyjni na dużym akranie jakoś nie robią wrażenia. Tak czy inaczej warto, dla fanów gatunku pozycja obowiązkowa.

ocenił(a) film na 9
Lucky_luke

Co by nie zakładać nowego temu odpowiem tu, mam nadzieje że się nikt nie obrazi :)

Ciesze się że wreszcie trafiłem na ten film ostatni oglądałem go jak byłem smarkiem, jest świetny prawdziwy klasyk doskonałość startreka ludzie w starciu z nieznanym i wielki powrót do domu po paru setkach lat, jak dla mnie efekty specjalne pierwsza klasa*, zobaczyć znowu te makiety, masę błyskających światełek pisków trzasków. Fantastyczne kino poruszającą bardzo trudny wątek czy maszyna będzie człowiekiem?, czy maszyny są ewolucja człowieka?, Czy naprawdę jest tam coś jeszcze ? jak dla mnie to było to co lubię w startreku (choć nadal bardziej lobie załogę Picarda czy Janeway) i ten koniec "lećmy tam przed siebie, gdziekolwiek " potem będzie "lećmy w nieznane"

*Nie ma co porównywać do kina obecnych lat kiedyś efekty specjalne to był facet gumowym kostiumie niebieski ekran i dwa nałożone obrazy, obecnie komputery potrafią tworzyć o wiele bardziej realistyczne efekty specjalne, nie należy porównywać pierwowzoru do następnych modeli.