PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491524}

Stars

2007
6,8 17  ocen
6,8 10 1 17
Stars
powrót do forum filmu Stars

Film bardzo fajny, bardzo ciekawy, dużo mówiący w czasie zaledwie 13 minut. Warto go obejrzeć - jest dostępny na Youtubie. Nie ma walki, strzelaniny, jest za to rozmowa dwóch wrogów, którzy po czasie dostrzegają, kim są naprawdę. Naprawdę warto.
8/10. :)

ocenił(a) film na 7
andrzej_matowski0

Przyjemny, w miarę nieźle zrealizowany (niemiecki hełm trochę za mały), świetne aktorstwo, dawka patosu umiarkowana. Ciekawe kiedy możliwe będzie powstanie takiego filmu z żołnierzem polskim i niemieckim w rolach głównych?

oider

Nie tylko hełm błędem - Karl używa czeskiego bagnetu vz. 24 do Mausera(widoczny jest pierścień przy zatrzasku), który niemiłosiernie się błyszczy.
Ponadto, ma on amerykańskie pudełko na zapałki. A na hełmie ma tarczę(tarcze wycofano w 1940r.).
Natomiast Moe używa jakiegoś bliżej dla mnie niezidentyfikowanego noża.

Co do polskiego filmu - ależ powstał taki! :) 'Na białym szlaku' z 1962r., w rolach głównych Karewicz i Niemczyk, w reżyserii J. Brzozowskiego, na podstawie nowelki Centkiwiczów. Bardzo dobry film swoją drogą.

ocenił(a) film na 7
andrzej_matowski0

Dzięki kolego! Dobrze że na filmwebie można jeszcze spotkać normalnych ludzi, którzy polecą ci jakiś rozsądny film zamiast bawić się w podjazdy personalne. Jak tylko obejrzę Na białym szlaku, wrzucę kilka zdań w dyskusji o nim.
Jestem pełen podziwu za wypatrzenie czeskiego bagnetu, chociaż zapałki - powiedzmy że mogły być zdobyczne. Gwoli ścisłości - tarcze na hełmach wycofano w 1940 roku tylko z jednej strony, całkowicie z nich zrezygnowano dopiero w 1943 - przynajmniej w Wehrmachcie.

oider

No proszę!
Spotykam kogoś, kto wie o czym mówię i nie obrzuca mnie potokiem obelg! Fajno!
Nie ma czego podziwiać - w sumie to też błąd nie jest, ponieważ SS często używało sprzętu zdobycznego, zwłaszcza czeskiego na początku wojny.
Co do pudełka i tarczy, ze skruchą proszę o wybaczenie za moją pychę. = ) A poważnie - racja.
Życzę miłego oglądania. : ) Sam film jest niestety bardzo krótki(o ile pamiętam, to ledwo 73 minuty), ale ja na niego tak długo czekałem, że obejrzałem go jednym tchem.
Swoją drogą, tematyka dramatu o dwóch wrogach, którzy poznają, że są tacy sami, jest dosyć powszechnym tematem i całkiem sporo takich filmów powstało. Od Rosjan - ''Półmgła'', do tego ''Wojna uczuć''(zachodni), ''Czas zbierania kamieni'', od Anglików choćby ''Dolina Cieni''... długo można by jeszcze wymieniać, wystarczy poszperać. : )

ocenił(a) film na 7
andrzej_matowski0

Dzięki za rekomendacje, poszukam tych filmów, choć przyznam że kolejka "do obejrzenia" jest u mnie długa. Na białym szlaku widziałem, jest ok ale niestety nie udało się uciec od schematu złego Niemca (Brunner), brakowało tylko Mikulskiego w roli bohatera ;)