PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=338365}

Strach(y) w ciemności

Peur(s) du noir
2007
6,7 442  oceny
6,7 10 1 442
5,7 3 krytyków
Strach(y) w ciemności
powrót do forum filmu Strach(y) w ciemności

Obiecywałem sobie po tym filmie całkiem sporo. Zwłaszcza, gdy przyszło mi czekać w kilkusetosobowej (ogonek spod sali na parterze wrocławskiego Heliosa zawijał się na schody między pierwsze i drugie piętro) kolejce na seans w trakcie tegorocznych Nowych Horyzontów. Różni artyści, różne style animacji i różne sposoby straszenia. Takie były założenia. W rzeczywistości potwierdzenie zyskały dwa pierwsze; różnych sposobów straszenia nie było, bo takowego nie było w ogóle. Żadna z historyjek nie wzbudziła u mnie szybszego bicia serca, może jedynie momentami ta "przeplatana" z psami, ale to wyłącznie dzięki niespodziewanym efektom dźwiękowym. Reszta była raczej nudna, a fascynacja przepiękna animacją szybko mijała. Nie tego spodziewałem się po tak optymistycznych zapowiedziach i tłumach pod salą kinową.

ocenił(a) film na 6
ukwial

Podpisuję się pod Twymi słowami, pierwsza historia mnie zachwyciła, druga całkiem się podobała, kolejne już raczej nużyły, chociaż ostatnia ma chyba najładniejsze wykorzystanie czerni i bieli. Strach rzeczywiście tylko w tytule. Może gdyby te historie oglądać osobno to wrażenie byłoby lepsze, bo z tego co widzę wiele osób od mniej więcej połowy miało dosyć. Dla mnie forma przerosła treść, chociaż na pewno nie żałuję oglądnięcia tego dzieła, graficznie zachwycało. Ambitna porażka, czyli o wiele lepiej niż mierny sukces.

ukwial

mnie również nie zachwycił, oglądałam wczoraj na canal+ i po zapowiedzi spodziewałam się więcej. żadna historia mnie nie przeraziła, pewne wzbudziły odrazę, inne złość. zdecydowanie dla fanów animacji, ale nie dla fanów horroru.

ocenił(a) film na 8
ukwial

Dla mnie, może nie rewelacyjny, ale przynajmniej dobry. Chodzi przecież o pokazanie największych ludzkich fobii - ból, śmierć z głodu w odosobnieniu, zwariowanie od koszmarów czy niewiedza o przyjacielu. Wprawdziew animacja rzeczywiście nie sprzyja wczuwaniu się w klimat, ale ja się bałem...

ocenił(a) film na 8
ukwial

Jak dla mnie niezwykle ciekawy obraz tego co ludzie nazywają strachem. No i autorom nie można odmówić talentów plastycznych ale przede wszystkim wielkiej wyobraźni której zawdzięczamy zachwycający wizualny efekt końcowy!!!

ukwial

A mnie się bardzo podobało, nie tylko ze względu na animacje i rysunki niektórych historii (najlepiej zrobione są te z psami i ta w tej wiosce) i dźwięk. Najlepszą z historii jest zdecydowanie ostatnia, świetnie pokazane różne odchyły występujące w ciemności w zupełnie obcym miejscu natchnione przez oglądany album. Raczej nie spodziewałem się czegoś strasznego ale ciekawego i takie coś dostałem. Historię o psach mogli by bardziej zbrutalnić (kilka wywalonych jelit nikomu by przecież nie zaszkodziło ;-) ) i wykasować tą gadkę o lękach bo w połączeniu z obrazami, które wtedy występują jest po prostu kichowa. Polecam fanom animacji i kina z dreszczykiem.

Karki

PS. Zapomniałem dodać, że najgorsza jest druga historia. Nie wiem, może nie lubię japonek.

użytkownik usunięty
Karki

Mnie najbardziej podoba się ta przeplatanka, w której dziewczyna opowiada nie tyle o swoim strachu, co o lękach i obawach dotyczących życia psychicznego i społecznego. I zgadzam się, że druga historia jest najsłabsza, nie pod względem animacji, co fabuły - za bardzo przekombinowana.