PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10026886}
7,1 23 tys. ocen
7,1 10 1 22956
6,8 76 krytyków
Strange Darling
powrót do forum filmu Strange Darling

Super zabawa chronologią, pomysłowy film, robi widza w jajo i dopiero od połowy podaje na tacy co i jak. Ale też nie do końca- byłam absolutnie pewna, że to facet jest mordercą a niewinna dziewczyna ucieka przed nim jak najdalej. Główna aktorka niesamowita, cały czas błyszczała na ekranie, ale końcowa scena w aucie kiedy powoli umierała - masterclass. Super się bawiłam. A kino takie ma być, ma być rozrywką. Dawno nie widziałam tak zakręconej i zaskakującej produkcji. Horroro-thriller z najwyższej półki. 

ocenił(a) film na 8
nieznajoma88

Prawda. Przewrotny, i nieprzewidywalny. Mimo, że non stop wahlowali kolejnością rozdziałów, to i tak dopiero pod koniec dowiadujemy się, kto jest kim.

king_sensi

Przecież to było do przewidzenia widząc toksyczne zachowania tej bohaterki podczas ich „randki”. Słabi chyba obserwowałeś. 

ocenił(a) film na 8
daria_d_filmaniak

Chyba nie tylko ja, patrząc na wpisy innych...

daria_d_filmaniak

Dokładnie. Przecież po samym zwiastunie można było przewidzieć kto tu jest ofiarą, a kto zwierzyną. Właśnie kończę oglądać i jedyne czym mnie ten film zaskoczył to odznaką kolesia, który chciał pewnie tylko pobzykać na boku (obrączka). Pochrzaniona chronologia to jest w Memento. Tutaj nic odkrywczego. Nie rozumiem ochów i achów. Męczący film na raz i tyle.

OwcaTaCzarna

A, dodam jeszcze, że jakimś tam plot twistem byłoby dla mnie to, że koleś postanowił wejść na maksa w jej sado ero gierki (przemoc totalna), a na końcu wielkie love. A tu co? Nic. Także, jeśli ktoś jest zachwycony - nie mam z tym problemu. Gusta są różne. Ja niestety nie znalazłam w tym filmie nic by dać 10/10.

ocenił(a) film na 8
nieznajoma88

Tez bylem świecie przekonany że to facet jest tym złym, raczej każdy kto widział trailer tak myślał:)

ocenił(a) film na 7
nieznajoma88

Mi na samym początku, gdy podawano info o mordercy, przeszło przez myśl, a co jeśli to tamta dziewczyna? Potem, że nie, jednak to typek, aż w końcu, a to jednak ona.

ocenił(a) film na 6
ponczi88

Ja od razu wiedziałem, że to główna bohaterka :D Co mi się rzuciło w oczy, to gdy mężczyzna ją ścigał, to strzelał bez zawahania. Gdy szukał jej w domu, to najpierw oddawał strzał, potem otwierał kufer, BO WIEDZIAŁ JUŻ ŻE JEST NIEBIEZPIECZNA ;)

ocenił(a) film na 5
nieznajoma88

raczej niezła zrzynka z Tarantino.

ocenił(a) film na 5
nieznajoma88

"bawiłam"?? - ha ha ha. Bawić to się można na seansie Shreka. A nie na tym filmie. - To studium psychologiczne tendencji socjalizacyjnych w zakresie seryjnych morderstw.

Avlimoney

nie spodziewaj się niczego głębszego po osobie która chce od kina tylko "rozrywki". puste to, banalne i po protu smutne.

ocenił(a) film na 10
nancygirl22

Widzę że mamy w komentarzach zlot pseudointelektualistów. Smutno to się czyta tego typu wypowiedzi.

ocenił(a) film na 7
mooop12

Smutno? Raczej śmiesznie. To dopiero jest rozrywka. A jakie studium postaci! :)

ocenił(a) film na 5
ADDY94

no jakie?.. :) Pokaż na co Cię stać.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
nancygirl22

Na pewno po waszych komentarzach przestaniemy dobrze bawic sie w kinie, a film nie bedzie rozrywka. Co za ludzie…

MarilynDeath

jeśli szukasz w kinie tylko rozrywki, to musisz być wybitnie płytkim odbiorcą.

ocenił(a) film na 7
Avlimoney

Jak najbardziej można się "bawić" na tym filmie. Koniec końców jest to kino rozrywkowe, które "bawi się" z oczekiwaniem widzów i też dąży do klasycznej dla thrillerów ekscytacji. Wszystkie "slashery" po to powstają, żeby jednak dawać jakąś rozrywkę i zapewnić widzom ekscytację, to nie są dramaty psychologiczne. Tutaj w "Strange Darling" jest też drugie dno, to nie jest jedynie głupi slasher klasy C, jakich wiele. Wstawiono komentarz odnośnie współczesnych czasów i postrzegania ról płciowych, ale to nie wyklucza czerpania radości z seansu.

nieznajoma88

musisz być strasznie pusta i płytka, jeśli kino ma dla ciebie tylko funkcje rozrywki.

ocenił(a) film na 7
nancygirl22

Dziewczyno, właśnie obraziłaś osobę, której nie znasz, na podstawie jednego komentarza na Filmwebie. Powiedz mi jakie to jest puste i płytkie

ocenił(a) film na 7
nancygirl22

Biedna dziewczynka stosuje whataboutyzm i nawet o tym nie wie :)

ocenił(a) film na 8
nieznajoma88

(do usunięcia)

ocenił(a) film na 8
nieznajoma88

Mnie czerwona lampka w sprawie tego kto jest sprawcą a kto ofiarą zapaliła się już na samym początku, gdy okazało się, że zdarzenia nie są pokazywane chronologicznie. Od razu miałem wrażenie, że Dama nie jest taka święta. Aczkolwiek dużą przyjemnością było dla mnie domyślanie się i obserwowanie jak w ogóle do tego doszło.

Końcówka też mnie zaskoczyła, byłem przekonany, że w finale wróci hipiska i to ona dokończy dzieła a tutaj zrobili jeszcze jedną przewrotkę z umieszczeniem przypadkowej kobiety na drodze Damy.

Świetna żonglerka chronologią, popkulturowymi nawiązaniami m.in. do Tarantino i sprawna dekonstrucja stosunków damsko-męskich.

ocenił(a) film na 6
marcinek0610

Marcinek ile ty masz lat, że jeszcze nie wiesz że kobiety potrafią być zimnymi sukami w taki czy inny sposób?

ocenił(a) film na 8
gnomen

A może zadaj pytanie o film a nie uzewnętrzniaj się ze swoich fobii?

ocenił(a) film na 6
marcinek0610

Jak to mówią mądrzy krytycy 50% filmu jest tym, co do niego wnosisz ty sam, wiec tego uzewnętrzniania nie da się uniknąć...

ocenił(a) film na 6
nieznajoma88

Film mega przewidywalny dla każdego kto w życiu widzial więcej niż 100 filmów. Natomiast Fitzgerald doskonała, autentycznie nieprzewidywalna.

ocenił(a) film na 10
nieznajoma88

exactly

ocenił(a) film na 6
nieznajoma88

Weź się nie osmieszaj,male arcydzieło bo role odwrócono i zaskoczono widzą?

nieznajoma88

Arcydzieło? Od pierwszego przedstawionego aktu było widać co się święci. Przewidywalny do bólu.

ocenił(a) film na 7
nieznajoma88

Ona zginęła od podania zastrzyku ... laska istniała naprawdę

ocenił(a) film na 7
nieznajoma88

Film dobry,to prawda,aktorka zagrała wybornie,fakt i i jeszcze to odwrócenie kinowych stereotypów(mam na myśli tych złych bohaterów)było fajnym fabularnym posunięciem.

ocenił(a) film na 7
nieznajoma88

Ten film robi robotę formą a nie treścią. Od samego początku węszyłem spisek, dlatego nawet gdy ona uciekała przez las z odciętym (odstrzelonym) uchem, to coś mi się nie zgadzało. To pytanie na początku "czy jesteś seryjnym mordercą" spowodowało, że od razu zacząłem podejrzewać ją a nie jego i potem tylko szukałem potwierdzenia. Ten film ma znakomitą reżyserię, aktorzy są prowadzeni świetnie i świetnie kadrowani. To jest niesamowite, że nawet scena przedstawiająca przygotowywanie śniadania trzymała w napięciu. Ja po takiej dawce cukru zapadłbym w śpiączkę. Jeśli chodzi o fabułę, to są dwa zgrzyty, sceny, które były irytujące dla mnie, ale jak mówiłem, tutaj forma ważniejsza od treści.

ocenił(a) film na 4
nieznajoma88

A ja nie rozumiem zachwytów. Film wtórny do bólu. Już po planszy o seryjnym mordercy na początku filmu domyśliłam się, że to kobieta będzie tą złą, bo celowo i w zamierzeniu „sprytnie” uniknięto podania informacji, jakiej płci był morderca :) i wiadomo, że w jakimś celu nie pokazywano zdarzeń chronologicznie. Nie rozumiem, dlaczego reżyser nie wpadł na to, żeby rozdziałów nie numerować, tylko dać im tytuły, a widz sam musiałby skleić historię w całość. Uważam też, że za szybko doszło do zdemaskowania zabójcy. Idealnie by było, gdyby to wyszło w ostatnim akcie np. dopiero wtedy, gdy przyjechała policja.