Właśnie wracam z seansu (TPS w Krakowskim ARS-ie) i musze przyznać, że film wywarł na mnie niemałe wrażenie, przypominał troche "Kłopotliwego człowieka". W/g mnie 6,5/10 Pozdro!
Byłam na tym samym seansie. :-)
Faktycznie, wątek z miastem o dziwnych obyczajach był podobny do tego, z "Kłopotliwego człowieka", ale muszę przyznać, że mi się te filmy nie skojarzyły (może dlatego, że na "Kłopotliwego człowieka" zawsze patrzę pod kątem ustroju, a nie obyczajów...).
Na początku spodziewałam się czegoś w stylu może Wallandera, ale potem już przestałam porównywać film do czegokolwiek. :-)
Pozdrawiam.
Ja widziałam ten film już w lutym, w czasie mojego pobytu w kopenhadze. Scenarzystka mi na ucho tłumaczyła po angielsku dialogi. Bardzo wciągnął mnie klimat. Świetne sceny karciarzy, dziewczynki z wózkiem, krew przesiąkająca spod dywanu. Nie moge się doczekać kiedy zobaczę ten film z napisami.
Zgadza się, bardzo dobry film ze świetnym klimatem i czarnym humorem. Ode mnie: 7/10.
Wraz ze współpracownikami skończylismy wykonywac napisy do tego filmu. Premiera już jutro, czyli 03.04.09.
Widziałem juz duzo filmów. Taką mam pracę
i " Strasznie szczęśliwi " wg mnie posiada wszystkie cechy dobrego kina:
oszczędną ścieżkę dźwiękową, oszczędną obsadę i przewrotne zakończenie.
To jest to co lubię JA osobiście.
dobry, dobry,.... dobry.
8/10, bo przecież nie ma ideałów.
Polecam!
Kino skandynawskie jest REWELACYJNE - wcale się nie dziwię pozytywnym komentarzom. NIestety filmu nie widziałem, napisów brak a i chyba tylko w kinach studyjnych grają, dacie jakieś namiary? - równiez jestem z Krakowa.
Obrazy ukazane w filmie rzeczywiście niezwykle klimatatyczne. Uderzający jest zwłaszcza krajobraz bagnistej, deszczowej jutlandii.
Jednakże mimo dość makabrycznej fabuły film nie zrobił na mnie dużego wrażenia. Moim zdaniem zwykła produkcja, aby nie powiedzieć pospolita.
Na koniec mogę powiedzieć, mimo że nie jestem oczywiście zapoznany z kinematografią duńską, ale po sztuce płakania czy jabłkach adama a także tej produkcji mogę mniemać, że nie ma w tym kraju żadnego normalnego człowieka.
pozdr