Tak jak w tytule, szukam podobnych filmów. Ostatnio obejrzałem też polecane Wino Truskawkowe, ale niezbyt mi podeszło. Co do Frygtelig Lykkelig, nie ma jak skandynawska atmosfera.
może "Fargo", "Droga przez piekło", "Rzeka tajemnic", "Śmiertelnie proste", "Dom zły", "Mean Creek", "Prosty plan". trudno o podobne :P
"dogville" mnie powalił... od siebie dodał bym "Ładunek 200" - też zapada w pamięć
"Fargo" już zostało wymienione, a też mi się ten film mocno kojarzy z "Fargo". "Śmiertelnie proste" też ma podobny klimat i to się często zdarza u braci Coen (tak więc w ogóle polecam filmy braci Cohen np. "To nie jest kraj dla starych ludzi" albo "Człowiek którego nie było" czy "Barton Fink" też dosyć przypominają ten klimat ). A z nie wymienionych zdecydowanie polecam "Błyskające światła" http://www.filmweb.pl/film/B%C5%82yskaj%C4%85ce+%C5%9Bwiat%C5%82a-2000-115111 . Genialny film i też skandynawski. Na swój sposób też jest pewne podobieństwo do "Zielonych rzeźników" i "Jabłek Adama" także Jensena. Przede wszystkim jednak polecam "Migające światła" (wolę pod tym tytułem niż "błyskające", ale pojawia się pod obydwoma). Ostatnio oglądałam też "Wilbur chce się zabić" i też uwiódł mnie ten film. Pewnie większość filmów Jensena jest godnych uwagi tak więc polecam jeśli nie znasz.