Strasznie szczęśliwi

Frygtelig Lykkelig
2008
6,5 5,1 tys. ocen
6,5 10 1 5126
6,0 5 krytyków
Strasznie szczęśliwi
powrót do forum filmu Strasznie szczęśliwi

Tak jak w tytule, szukam podobnych filmów. Ostatnio obejrzałem też polecane Wino Truskawkowe, ale niezbyt mi podeszło. Co do Frygtelig Lykkelig, nie ma jak skandynawska atmosfera.

ocenił(a) film na 7
bruno_schleinstein

może "Fargo", "Droga przez piekło", "Rzeka tajemnic", "Śmiertelnie proste", "Dom zły", "Mean Creek", "Prosty plan". trudno o podobne :P

użytkownik usunięty
TomHs

"Fargo" oraz "Rzeka tajemnic" to mega pacha!

bruno_schleinstein

a "dogville" z N Kidman oglądałeś??
jak dla mnie było mocniejsze:)

ocenił(a) film na 8
emyk555

"dogville" mnie powalił... od siebie dodał bym "Ładunek 200" - też zapada w pamięć

ocenił(a) film na 9
bruno_schleinstein

"Fargo" już zostało wymienione, a też mi się ten film mocno kojarzy z "Fargo". "Śmiertelnie proste" też ma podobny klimat i to się często zdarza u braci Coen (tak więc w ogóle polecam filmy braci Cohen np. "To nie jest kraj dla starych ludzi" albo "Człowiek którego nie było" czy "Barton Fink" też dosyć przypominają ten klimat ). A z nie wymienionych zdecydowanie polecam "Błyskające światła" http://www.filmweb.pl/film/B%C5%82yskaj%C4%85ce+%C5%9Bwiat%C5%82a-2000-115111 . Genialny film i też skandynawski. Na swój sposób też jest pewne podobieństwo do "Zielonych rzeźników" i "Jabłek Adama" także Jensena. Przede wszystkim jednak polecam "Migające światła" (wolę pod tym tytułem niż "błyskające", ale pojawia się pod obydwoma). Ostatnio oglądałam też "Wilbur chce się zabić" i też uwiódł mnie ten film. Pewnie większość filmów Jensena jest godnych uwagi tak więc polecam jeśli nie znasz.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Oglądałem go w tamtym roku ale widzę że nie oceniłem.
Też daję 9/10. :)

ocenił(a) film na 6
bruno_schleinstein

Obce chwalicie, swego nie znacie. Mi się bardzo kojarzyło z naszym teatrem TV: "Ciemno".