PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107319}

Straszny dom

Monster House
2006
6,4 27 tys. ocen
6,4 10 1 27242
5,8 15 krytyków
Straszny dom
powrót do forum filmu Straszny dom

Ukazywanie ludzi słuchających cięższej muzyki jako złe, serio? Jak tylko to ujrzałam, zniechęciłam się, by oglądać dalej. Widać od małego chcą dziecku zaszczepić, że kto muzyki metalowej słucha, ten jest jakiś wcielony szatan. Mocna łapka w dół.

ocenił(a) film na 5
argath7

Jak na film dla dzieci, brak mi tu morału, brak jakiejś puenty - jedyna płynie z historii mieszkającego w strasznym domu człowieka, ale nie wiem, czy wpadnie na nią dziecko. Według mnie film ma jedynie straszyć, i nie jest na pewno przeznaczony dla młodszych widzów - raczej tych już trochę starszych (jeśli nie chcemy koszmarów u naszych pociech). Moim dorosłym okiem, "Straszny dom" zawiera pewnego rodzaju schemat dorastającego chłopca, który nie jest najlepszy. Jest tu też wiele podtekstów, jak i prób postrzegania: Afroamerykanów jako głupawych niedorozwojów, metali jako strasznych i złych osób, matek jako lekkomyślne i ani trochę podejrzliwe istoty.

Plusy? Dobre trzymanie w napięciu i całkiem wciągająca historia. Animacja niezła, ale postacie mogłyby być mimo wszystko trochę lepsze. Podobała mi się też postać strasznego lokatora domu. Jednak, podsumowaniem mojej opinii o filmie, nie puściłabym go własnemu dziecku.