PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107319}

Straszny dom

Monster House
2006
6,4 27 tys. ocen
6,4 10 1 27392
5,8 8 krytyków
Straszny dom
powrót do forum filmu Straszny dom

kolega mój stwierdził że niechciałby żeby jego dziecko oglądało ten film. ja nie miałbym nic przeciwko, choć zgadzam się w jednym z nim, że straszny dom zdecydowanie odbiega od filmów które my oglądaliśmy jak mieliśmy jakieś 10 lat (ok 1990). tylko że dzieciaki teraz to zupełnie inne dzieciaki i inne bajki...;p jestem ciekawy co o tym sądzicie...

buu_2

Ja uważam ,że bajka jest bardzo fajna - swietny klimacik , rewelacyjne ujecia , napięcie no i konkretna animacja - niestety nie dal dzieci !! sam temat jest dośc poważny. Może i czasy sie zmieniły ale podejście dziecka bedzie zawsze "dziecinne". Jeżeli chodzi o mnie - jako dziecko po obejżeniu filmu pewnie sikałbym do butelki !! :-) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
buu_2

ja w tym wieku ducha ogladalem :) ten filmik to dopiero robi wrazenie (szczegolnie jak sie ma 10 lat)

ocenił(a) film na 6
ujti

ja również oglądałem Poltergeista, rzeczywiście robił wrażenie jak chodziłem do 2 klasy podstawówki :) A jeszcze do tego the thing i psycha u mnie się złamała:)

ocenił(a) film na 8
buu_2

zreszta teraz mi sie skojarzylo ze ten film to jakby "tribute" dla ducha

ocenił(a) film na 5
buu_2

dziecku w jakim wieku pozwolilibyście oglądnąć ten film, tak żeby nie dostało po nim traumy?? proszę o jakieś wskazówki, bo nie chcę za bardzo nastraszyć kuzyna...

Agus_6

Ja chyba byłbym skłonny do pokazania tego filmu:
1. NIE mojemu dziecku ;)
2. Dziecku w wieku co najmniej szkolnym.

Wydaje się, że film jest na tyle straszny dla małych dzieci, a i na tyle mało ciekawy dla dorosłych, że grupa odbiorcza bardzo mocno się zawęża. Jednakże to moje prywatne zdanie. Mam zamiar jeszcze go obejrzeć, ale tylko w innej wersji językowej ;)

Jako 25-latek zdecydowanie uznałem czas spędzony przy tym filmie za niewłaściwie spożytkowany. A miałem obawy, by tego filmu nie tykać (ech). Dopiero teraz zwróciłem uwagę, że w zasadzie to prawie całość obsady produkcyjnej jest raczej żółtodziobami w świecie Wielkiego Kina. Ale jak na początki to nie jest tak źle. Muszą się tylko trochę postarać następnym razem.

PS. A na dodatek go kupiłem :(

[dalej czytają tylko Ci, którzy obejrzeli film]

W sumie jedyne co mi się podobało to sama animacja i kilka krótkich scen. Między innymi pożegnanie Pana Nebbercrackera z jego zmarłą żoną (co poradzę, że czasem lubię takie słodkie sceny). Sam pomysł z domem owładniętym w taki sposób przez ducha uznaję za ciekawy i przyjemny. A scena z pod końca filmu i uwalnianiu z 45-letniej uwięzi - chyba jedyna, która choć trochę daje do myślenia.

ocenił(a) film na 7
DanielG

I tu jest pies pogrzebany. Jest to kino w konwencji horroru (bowiem nastrój grozy został tutaj świetnie przedstawiony), jednak posiada kilka słownych niekiedy ordynarnych wstawek, które dla małych dzieci są nieodpowiednie. Twórcy chcieli pewnie w ten sposób (ewentualnie nasi spece od dubbingu) "nadać plusów" tej animacji. Zapominając wcześniej że sama tematyka - to wielki plus tego filmu.

Oryginalny, niezła alternatywna na wszystkie 3D ze zwierzątkami. Zgadzam sie z recenzentem - "bez przemocy i rozlewu krwi". Ale kilka tekstów niesamcznych, co nie do końca czyni ten film familijnym.

Pozdrawiam!

użytkownik usunięty
akira894

Dzieci się zmieniają - prawda. Moja 7 letnia kuzynka to oglądała i się jej podobało, ja też to mam i wcale nie było dla mnie to straszne. Ja w wieku 7 lat oglądałam np. Gęsią Skórkę :) To były czasy...Jak najbardziej dla dzieci filmik ;p

mój 6 letni brat to oglądal i mu sie podobalo

klara6

No tak nic dziwnego dzieciom podobają się niewłaściwe teksty.A film jest zdecydowanie przeznaczony dla starszej młodzieży pomimo animacji,pozdrawiam!

buu_2

na RTL7 kiedyś "Czy boisz się ciemności?" było straszniejsze raczej od tego :P i lubiłem to oglądać ale nie było animowane, dużo ludzie z 88-92 rocznika tak powie :P Miałem pewnie z około 9 lat kiedyt to leciało, i ten film dla dzieciaka 7-9 letniego to nie bedzie nic wielkiego.
Jak by np. 5 latek zareagował nie wiem :P

Kubas89

Ja tam bym sikala, jakbym to ogladala jako dziecko :) 'Czy boisz sie ciemnosci' tez czasem ogladalam (chociaz bylam nieco starsza juz, jestem rocznik '85 i to lecialo wtedy na hmmm Fox Kids) i czasem sie balam :) Ale ja jestem boidudek, musze przyznac ;)

Tak czy siak tego filmu dziecku bym nie wlaczyla. I nawet nie chodzi o sam strach, ale w ogole kilka tematow, chyba za drugne dla 7-latka (bo od tego wieku mozna go niby ogladac), troche za pikantne teksty. Za dosadne.

//spiolery//

Kilka fajnych pomyslow, kilka fajnych tekstow. Animacja w sumie srednia, szczegolnie ludzie kiepsko 'zrobieni', ich spsob poruszania sie, mimika twarzy...Dom od wewnatrz tez za bardzo mi sie nie podobal.
Jak kolega wyzej napisal - ladna scena pozegnania z zona. Podobal mi sie w ogole pomysl samego nawiedzonego domu - troche trzymalo to w jakims napieciu i nie bylo wiadomo co co chodzi, dlaczego jest nawiedzony, cos sie stalo z zona pana N.
Nie podobal mi sie z kolei watek policjantow, ktory chyba mial rozlizniac atmosfere i dodac humoru - mnie jedynie policjant (ten czarny) denerwowal i wybijal z rytmu.

Ogolem jakies 5,5, moze 6/10. Obejrzec mozna, ale zeby mnie zachwycilo, to jakos niekoniecznie. Chociaz generalnie jestem fanka animacji - te uznaje za taka z dolnej polki ;)

Pozdrawiam.

gwell

smialo moge ci przyznac racje kolezanko :) 5/10

ocenił(a) film na 6
buu_2

Ja jako już nie takie dziecko obejrzałem "Psychozę" - potem ponoć krzyczałem przez sen. Niestety nie pamiętam ile miałem lat ale ten film też nie jest taki bajkowy. Choć mnie jako faceta w średnim wieku raczej nie zachwycił. Niby wszystko w nim było ok ale jakoś tak wyszło.

ocenił(a) film na 7
Wojtulek

ten film to raczej bajka dla dorosłych i młodzieży ;) z pewnością pewne sceny mogą zaszkodzić psychice małego dziecka. film zdecydowanie z przedziałem wieku +14.