Straszny film 2

Scary Movie 2
2001
6,2 116 tys. ocen
6,2 10 1 116002
4,2 26 krytyków
Straszny film 2
powrót do forum filmu Straszny film 2

Wymieniajcie co zauważyliście

Alien, tylko nie pamiętam która to była część. Ten motyw jak wielką marychę wysysa przez okno

mlody969

to 4 , a jeszcze jest jak ten wysoki nosi nego małego na plecach ( nie pamiętam jak sie nazywali)

ocenił(a) film na 7
Rafal92

Austin Power :D i jeszcze Duch, z tą maryśką co w oryginale było drzewo, i ten sex co w oryginalnym Duchu był, że nią rzucał a nie posuwał po ścianie :D i nie wiem czy przypadkiem jeszcze nie to z tym klaunem, co w Duchu go wciągnęło do tej szafy... ale mogę się mylić :)

parodia 'what lies beneath' :) (ale oryginał był lepszy, szczególnie Michelle)

a to na wózkach to nie była zbita z 'szybcy i wściekli'?

ocenił(a) film na 8

Widze, ze chyba malo kto ogladal film "Czerowna roza". Wlasciwie mozna powiedziec, ze SM 2 oparlo sie na parodii tego filmu (tak jak czesc pierwsza na "Krzyku". Polecam film, dobre kino, na podstawie opowieci Stephena Kinga.

imper2222

Widzę, że większość wymienia tylko główne motywy, a przecież w "Strasznych Filmach" jest cała masa krótkich, kilkusekundowych odniesień do znanych filmów.
W drugiej części nie daje mi spokoju scena, gdy Dwight przygotowuje się do pojedynku z Kanem. Rozpędza koła i w tym momencie przelatują ptaki, a w tle leci muzyczka z jakiegoś westernu.
Gryzie mnie ta scena już od dłuższego czasu. Może ktoś wie z czego to zapożyczyli ?

ocenił(a) film na 3
Billy_Bones

nie zapominajmy o parodii poltergeistu :) Scena z klaunem

Billy_Bones

Mission Impossible 2 na bank.
Ps. osłabiają mnie te teksty o Emily Rose i szybcy i wściekli
A tak poza tym to z clownem raczej chodziło o IT (pennywise)
pzdr KIDS

ocenił(a) film na 6
Billy_Bones

Takim kilkusekundowym nawiązaniem może być scena na początku filmu, gdy taksówka podjeżdża pod dom w deszczu, a tle ścieżka dźwiękowa w stylu Goblinów - to mi się skojarzyło z "Suspirią" Aregento. Choć równie dobrze mogła to być przypadkowa zbieżność.

I candymana przez parę sekund, jak księdza obsiadły muchy. Tak mi się skojarzyło ;D

ocenił(a) film na 4

Egzorcysta – sekwencja otwierająca film. Opętana dziewczyna nosi imię Megan, podczas, gdy bohaterka Egzorcysty nazywała się Regan.
Nawiedzony – sytuacja, w której grupa nieznajomych zostaje zaproszona do nawiedzonego domostwa, by wziąć udział w szemranym eksperymencie naukowym. Także postać Theo oraz ducha Hugh Kane'a (w Nawiedzonym pojawił się duch imieniem Hugh Crane).
Duch – klaun spod łóżka Raya, wizyta ducha w sypialni Alex i jej koszulka z napisem "69" oraz atak marihuany na Shorty'ego.
Hannibal – kiedy Shorty siedzi odurzony narkotykami przy kuchennym stole, z otworzoną czaszką.
Brudny Harry – cytat "Do you feel lucky punk?".
Mission: Impossible II – pościg Dwighta i ducha Hugh Kane'a.
Koszmar z ulicy Wiązów – scena, w której Alex uprawia seks z duchem Hugh Kane'a i jest włóczona po ścianach i suficie przypomina scenę morderstwa Tiny Gray.
Koszmar z ulicy Wiązów III: Wojownicy snów – scena, w której szkielet wydobywa się z gruzów, a następnie goni Cindy.
Aniołki Charliego – scena, w której Cindy, Brenda i Theo walczą z Hansonem. Także postać Alex Monday nawiązuje otwarcie do bohaterki Alex Munday, kreowanej w Aniołkach Charliego przez Lucy Liu.
Co kryje prawda – czerwona sukienka, którą Cindy ma na sobie w jednej ze scen. Istnieje także usunięta scena, w której Cindy niemalże nie tonie w wannie, ponieważ nie może się poruszyć.
Przyczajony tygrys, ukryty smok – sekwencja prezentowania stylów walki przez Cindy, podczas pojedynku z Hansonem.
Titanic – scena, w której Cindy i Buddy zostają uwięzieni przez Hugh Kane'a.
Stary, gdzie moja bryka? – scena, w której Ray i Tommy odkrywają, że są wzajemnie wytatuowani.
Piątek 13. – postać Megan Voorhees nawiązuje do postaci Jasona i Pameli Voorheesów.
Smętarz dla zwierzaków – atak kota oraz powolny motyw muzyczny użyty w momencie jego pojawienia się.
Twister – tornado pojawiające się w scenie walki Cindy, Brendy i Theo z Hansonem.
Amityville Horror (1979) – scena, w której Ojciec Harris udaje się do toalety.
Ulice strachu – fatalny śpiew Cindy w samochodzie jest parodią do pierwszego morderstwa w filmie Ulice strachu.
Wściekły byk – walka Cindy z kotem.
The Rocky Horror Picture Show – w roli profesora występuje Tim Curry, odtwórca głównej roli w filmie The Rocky Horror Picture Show, Hanson przypomina postać Riff Raffa, natomiast Dwight jest przykuty do wózka inwalidzkiego tak jak dr. Scott.
Cast Away: Poza światem – w jednej z usuniętych scen Shorty posiada piłkę do volleyballa z narysowaną na niej twarzą.
Ulice strachu – Cindy fałszuje śpiewając w samochodzie.
Paulie, gadający ptak – postać gadającej papugi.
Najsłabsze ogniwo – kwestia "Jesteś najsłabszym ogniwem, wypadasz z gry".
Harry Potter – książka Cindy pt. Harry Pojjeb.
nawiedzony dwór kojarzyć może się z wydaną w 1992 roku grą komputerową The 7th Guest lub z filmem Dom na Przeklętym Wzgórzu (1999)
W rytmie hip-hopu - kiedy Shorty pokazuje Cindy 'luzackie' ruchy

Michmeister

Mnie się z Rocky'ego Horror Picture Show kojarzy także osoba kamerdynera Riff Raffa :)

,,Kac Vegas" scena z tatuażami

ocenił(a) film na 6
axa99999

No to raczej nie, "Kac Vegas" jest późniejszym filmem.

ocenił(a) film na 6

Scena z wypadnieciem Marichuany przez okno przypominało Obcego 4 kiedy wyssało go przez okienko w kosmos
Goniacy szkielet i tekst " jeszcze tutaj wróce" = Terminator

ocenił(a) film na 6
deconstramus

Z Obcego 4 jest jeszcze gościu na wózku i ta scena gdzie ten czarny nosił go na plecach przywiązanego pasem..

Jaki film jest parodiowany w scenie uprawiania seksu z workiem na głowie? Szukam filmu w którym ten motyw występował, być może był tutaj sparodiowany.