PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9817}
6,0 3,2 tys. ocen
6,0 10 1 3212
3,5 4 krytyków
Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza
powrót do forum filmu Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza

Reklama coca-coli

ocenił(a) film na 1

Znakomita obsada, dobry reżyser i tak spieprzony film. Obraza dla arcydzieła Munka, bo film nawiązuje do Eroici ( nie mam ochoty nazywać tego czegoś kontynuacją). Teraz już wiem czemu Kutz został politykiem. Jako reżyser spadł ze szczytu w przepaść.

MIR66

Zgodzę się. Jestem też niepocieszony, że główny bohater tego filmu nie dostał nawet jednej sceny w której by zaczął mówić po ludzku. Mam na myśli butelki coli (a raczej wielkie 2 litrowe butle), które chyba są w co drugiej scenie. W tym filmie na pierwszym planie jest cola a na drugim aktorzy.

Tehace

Co masz na myśli mówienie po ludzku bo nie rozumiem? Nie rób z siebie idioty. Butelki Coli są tylko w scenie kiedy Górkiewicz jest w sali Rady Miasta! Skąd takie wyolbrzymione argumenty? Zgodzę się natomiast, że Cola i Pepsi były małym przegięciem.

Tehace

Nie dobrze mi się robi na samo wspomnienie.
Ludzie są pierd()lnięci.
Sprzedają się każdemu za garść srebrników.

MIR66

Jak już to reklama Coca-Coli i Pepsi. No, ale jeżeli to był jedyny powód wystawienia oceny 1/10 to tylko współczuć.

BartSmith

Uważam że umieszczenie butelek coca-coli, które bardzo wyraźnie rzucają się w oczy jest zabiegiem celowym i nie miało nic wspólnego z reklamowaniem tego produktu. Moim zdaniem symbolizują one zmiany społeczne, to że po 89 roku coca-cola była dostępna w sklepach. Jest to symbolika przypominająca zmierzch komunizmu w Polsce.

mac244

Ciekawa teoria, ale wg mnie nie o to całkiem chodzi. Jednak z jakiegoś powodu Pepsi także została umieszczona w innej scenie, a wątpię żeby także ona oznaczała upadek komunizmu. Mimo wszystko dziękuję za opinię.

BartSmith

Jednak umieszczenie zarówno pepsi jak i coca-coli, kłóci się z tradycyjnym i zamierzonym reklamowaniem produktu. No bo jaki jest sens zamieszczania reklam czyli tzw product placement dwóch najbardziej konkurujących ze sobą marek.

mac244

http://www.filmweb.pl/film/Straszny+sen+Dzidziusia+G%C3%B3rkiewicza-1993-9817/di scussion/Niezrozumia%C5%82a+niska+ocena+filmu+%2B+pewne+spostrze%C5%BCenia+odno% C5%9Bnie+reklamy.,1703163

W powyższym temacie masz wszystkie moje przemyślenia i spostrzeżenia odnośnie filmu i tych scen.

ocenił(a) film na 8
mac244

Jak po 89 ? Przecież colę to już Gierek wprowadził do Polski. Faktem jest natomiast, ze cola symbolizuje tu upadek komuny i nowy ustrój. Dziś ta sceneria wygląda po prostu śmiesznie: na każdym stoliku 2 litry coli i jeszcze puszka do tego. Przy czym puszka służy przewodniczacej do stukania w nią.

ocenił(a) film na 5
Krytykant

Dokładnie, w 1984 roku piłem pepsi w butelce szklanej w warzywniaku. Dwa razy w tygodniu, po lekcji "wuefu"

ocenił(a) film na 9
MIR66

Jaka reklama? To 1994 rok... wtedy tak jeszcze to nie działało. Prawdopodobnie miał to być zabieg humorystyczny, że we śnie na stole stoi Coca Cola, a w rzeczywistości później Pepsi (lub odwrotnie, bo nie pamiętam). Przecież żadna z tych firm nie poszłaby na reklamowanie w jednym filmie dwóch walczących ze sobą marek. To nie te czasy, gdzie "lokowało się" produkt. Poza tym film genialny.

MIR66

No bo tam sami abstynenci byli
zamiast wódę
to kolę pili...